Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Ο οικουμενισμός ως προσπάθεια προσεγγίσεως είναι μία φενάκη.

Ο οικουμενισμός ως προσπάθεια προσεγγίσεως είναι μία φενάκη.

Οι πρακτικές επιστήμες έχουν κάποια φυσιολογία ως βάση τους, η οποία είναι κοινή και αποδεκτή από όλους. Ένα σπίτι για να κατασκευασθεί χρειάζεται υλικά κάποιας αντοχής. Όπως και να σχεδιαστεί, από όποιον και να κατασκευασθεί, ότι υλικά και να χρησιμοποιηθούν κινούνται εντός ωρισμένων πλαισίων και λαμβάνουν υπ΄όψιν την φυσιολογία των υλικών. Τα ανθρώπινα όργανα έχουν μια φυσιολογία. Ότι και να προταθεί ιατρικώς για το συκώτι, από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, λαμβάνει υπ΄όψιν του αυτήν την φυσιολογία η οποία είναι κοινή σε όλους.
Η ορθόδοξη χριστιανική φυσιολογία στηρίζεται στην Αγία Γραφή και στην Ιερά Παράδοση της διδασκαλίας των Πατέρων.
Η ρωμαιοκαθολική χριστιανική φυσιολογία στηρίζεται στον Πάπα.
Η προτεσταντική χριστιανική φυσιολογία στηρίζεται στον άνθρωπο και στην ατομική σχέση με τον Θεό.
Μπορεί να χρησιμοποιούν οι οικουμενιστές ίδιες λέξεις  -Αγ. Γραφή, Εκκλησία, Βάπτισμα, Χάρις- είναι όμως μιας διαφορετικής φυσιολογίας.
Άλλη φυσιολογία έχει η Ορθόδοξη Αγ. Γραφή, άλλη η ρωμαιοκαθολική, άλλη η προτεσταντική (Εάν έρθει κανείς σε επαφή με ξένους θεολόγους  βλέπει αυτήν την διαφορά).
Δεν μπορούμε να μιλήσουμε σε ίδια βάση και ας λέμε ίδιες λέξεις. Άλλη η φυσιολογία ενός σάρκινου συκωτιού, άλλη η φυσιολογία ενός μεταλλικού συκωτιού, άλλη η φυσιολογία ενός πήλινου συκωτιού. Δεν υπάρχει η ίδια χριστιανική φυσιολογία.
Είναι έγκλημα να μην λέγονται αυτά από αυτούς που μετέχουν στους διαλόγους. Εύκολα τα καταλαβαίνει κανείς σε επαφές με ξένους. Πολύ περισσότερο να τους δωρίζουμε χαρακτηριστικά της Ορθοδόξου χριστιανικής φυσιολογίας, τα οποία άλλωστε οι ίδιοι δεν τα θέλουν, όπως έγινε στην Κρήτη. Κανείς ρωμαιοκαθολικός δεν θέλει να αφήσει την δική του φυσιολογία, ούτε προτεστάντης την δική του κατά τους διαλόγους. Τι νόημα έχει όταν συζητούν χρόνια με ίδιες λέξεις, για διαφορετικής φυσιολογίας πράγματα. Καμία απολύτως, αλλά και το χειρότερο μπολιάζουν την ορθόδοξη φυσιολογία με αλλότριες, όπως φαίνεται σε όσα υπογράφουν και δέχονται σε διαλόγους, καταστρέφοντας την αρτιότητα και της ορθοδόξου φυσιολογίας και όσων τυχόν τους ακολουθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: