Βουλευτές του Κοινοβουλίου της Αρμενίας, με επικεφαλής τον ελληνικής-ποντιακής καταγωγής αντιπρόεδρο της Βουλής, Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, επισκέφθηκαν την Παρασκευή το Μνημείο Τσιτσερνακαμπέρντ με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις 19 Μαΐου, σημειώνει το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων και αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Η Μαργκαρίτ Γεσαγιάν, ο Γκάγκ Μελικιάν, ο Ταχάτ Βαρνταπετιάν και άλλοι ήταν μεταξύ των βουλευτών.
Τους συνόδευαν εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων διαφόρων επαρχιών της Αρμενίας.

Οι αξιωματούχοι και οι εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων απόθεσαν λουλούδια στο μνημείο και κράτησαν ενός λεπτού σιγή, ως φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.
Ο Έλληνας ομογενής αντιπρόεδρος της Βουλής, Σαρμαζάνοφ τόνισε ότι οι Αρμένιοι και οι Έλληνες είναι ενωμένοι στον αγώνα κατά της γενοκτονίας.
«Σήμερα είναι η 19η Μαΐου, ο πολιτισμένος κόσμος θυμάται τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Οθωμανική Τουρκία και στη συνέχεια στην Κεμαλική Τουρκία, θυμάται πως εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έγιναν θύματα της γενοκτονίας των Νεότουρκων και αργότερα των Κεμαλιστών.
»Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι από τις μοναδικές χώρες που ποινικοποίησαν την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και τα κοινοβούλια του Αρτσάχ και της Αρμενίας καταδίκασαν ομόφωνα την Ελληνική Γενοκτονία.

»Θα κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα μαχόμενοι για τη χάρη της χριστιανικής πίστης μας, την ιερή πατρίδα και την Αρμενο-Ελληνική Φιλία.
»Πιστεύω ότι η άρνηση της Τουρκίας να αντιμετωπίσει ένα φιάσκο με τα γεγονότα στην Ουάσιγκτον για άλλη μια φορά έδειξε ότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει, έχει την ίδια πολιτική.
»Σχεδόν τίποτε δεν έχει αλλάξει μεταξύ του Ερντογάν και του Ατατούρκ, είναι φορείς της ίδιας πολιτικής, άρνησης των εγκλημάτων», δήλωσε ο Σαρμαζάνοφ.
Ο πρόεδρος της Ένωσης των Ελληνικών ΜΚΟ στην Αρμενία, Αρκάδιος Χιτάροφ, είπε ότι υπάρχουν λίγοι άνθρωποι με ελληνική καταγωγή στην Αρμενία, είναι περίπου 2.500.
«Σήμερα οι εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων της Γκουμρί, Βαναντζόρ και άλλων περιοχών είναι μαζί μας. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξηγήσει η Αρμενία τι εστί Γενοκτονία. Είναι συμβολική η παρουσία μας εδώ αυτήν την ημέρα», είπε.
Πηγή: tribune.gr