Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Κάθε νους ερμηνεύει αλλιώς τα ίδια πράγματα - π. Ανδρέας Κονάνος

Untitled-2Ο Κύριος θα σε βοηθήσει να βλέπεις την ταλαιπωρία διαφορετικά. Να τη δεις σαν μια ευκαιρία, σαν ένα σχολείο όπου μαθαίνεις πράγματα καινούργια
Eρχεται μια στενοχώρια στο σπίτι. Πες ότι είναι τρία αδέλφια στην ίδια οικογένεια. Το πρόβλημα, κοινό για όλους. Το ένα παιδί το βλέπει αισιόδοξα. Το άλλο παιδί το πιάνει κατάθλιψη.
Το άλλο ασχολείται με άλλα πράγματα και δεν το αγγίζει καθόλου το θέμα, ενώ οι γονείς έχουν κι αυτοί τη δική τους αντίδραση. Κι αναρωτιούνται οι γονείς: «Καλά, αυτά τα παιδιά δεν είναι δικά μας και τα τρία; Πώς καθένα από αυτά βλέπει αλλιώς τη ζωή;» Γιατί;

Διότι ο νους καθενός από αυτά ερμηνεύει διαφορετικά τα ίδια πράγματα. Και λόγω κληρονομικότητας, γονιδίων και προδιάθεσης της ψυχής. Αλλά έχει πολύ να κάνει και με τον τρόπο που χτίσαμε τη σκέψη μας. Και έρχεται ο Χριστός μας να κάνει αυτό ακριβώς: να διαμορφώσει έτσι τον νου μας και να μας δώσει έναν καινούργιο νου, μια νέα σκέψη. Εναν νέο τρόπο θέασης του κόσμου. Να βλέπεις, δηλαδή, την πραγματικότητα που βλέπουν όλοι και η οποία είναι αυτή που είναι, αλλά εσύ να τη βλέπεις με τα δικά Του μάτια και τον δικό Του νου.
Ο Κύριος σου δίνει τη δύναμη να σταθείς στη ζωή όρθιος, ακόμα κι όταν οι άλλοι δίπλα σου λυγίζουν, γονατίζουν, αρρωσταίνουν και τρελαίνονται. Σε ρωτά ο Χριστός: «Θέλεις να σκέφτεσαι με τον δικό Μου τρόπο τα πράγματα; Δεν θ” αλλάξουν τα πράγματα έξω. Η αρρώστια ίσως θα βρει κι εσένα. Θα “ρθει κι εσένα, ίσως, να βρουν η ανεργία, η δυσκολία, η αποτυχία, ο κόπος, η περιπέτεια. Αυτό συμβαίνει σ” όλο τον κόσμο. Ετσι είναι η ζωή. Τραγική κι απρόβλεπτη. Ετσι είναι αυτός ο κόσμος, ζυμωμένος με την ταλαιπωρία. Αλλά Εγώ θα σε βοηθήσω να βλέπεις αλλιώς αυτή την ταλαιπωρία. Να τη βλέπεις σαν μια ευκαιρία. Να τη βλέπεις σαν ένα σχολείο όπου μαθαίνεις πράγματα καινούργια. Το θέλεις; Θέλεις να βλέπεις έτσι τη ζωή;» «Πώς, δηλαδή;» «Αισιόδοξα. Θέλεις να καθαρίσω τον νου σου, να σ” τον κάνω καινούργιο, να τον εξαγνίσω, να τον τελειοποιήσω και να σ” τον επιστρέψω;» «Και πώς θα γίνει αυτό, Κύριε;» «Οταν μάθεις να σκέφτεσαι όπως θέλει ο Θεός και να συντονίζεσαι μαζί Του. Οταν μάθεις να βάζεις μέσα σου λογισμούς οι οποίοι, αντί να σε αρρωσταίνουν, θα σε ανασταίνουν. Κάνε τον νου και τη σκέψη σου καινούργια».
Γι” αυτό χρησιμοποιεί ο Κύριος εκείνη την όμορφη εικόνα με τα πουλάκια του ουρανού. Και λέει: «Αφού θέλετε να σκέφτεστε κι ο νους σας ζητά πάντα να έχει ένα περιεχόμενο και σας αρέσει να βαδίζετε με τη λογική, σας δίνω Εγώ υλικό! Για να σκεφτείτε δικά Μου πράγματα. Ακούστε τι θα σας πω Εγώ να σκέφτεστε» λέει ο Χριστός. «Μη σκέφτεστε ότι όλα θα πάνε χάλια. Αυτό δεν βοηθάει. Αλλά να λες: “Οπως τα πουλάκια τ” ουρανού ο Κύριος τα φροντίζει και τα ταΐζει, παρόλο που δεν έχουν αποθήκες ούτε φροντίζουν με μέριμνα και αγωνία για την τροφή τους, έτσι θα φροντίσει κι εμένα”». Θα σε βοηθήσει ο Θεός. Θα βρει μια λύση και για το θέμα το δικό σου. Ισως όχι σήμερα. Μπορεί ως το απόγευμα όμως κάτι να γίνει. Μπορεί αύριο. Ή σε λίγες μέρες. Θα “ρθει μια στιγμή που το πρόβλημά σου θα λυθεί.
Μα το μεγάλο θέμα είναι να πιστεύεις! Εσύ να πιστεύεις! Να εμπιστεύεσαι και να μιλάς για τον Χριστό. Η προσευχή σου να γίνεται με δηλώσεις και φράσεις τέτοιες, που θα τονώνουν την ψυχή και δεν θα σε διαλύουν ούτε θα φέρνουν κατάρρευση.
Ορθόδοξη Αλήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: