Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Αρχιμ. Χριστόδουλος Κοκλιώτης: Η Εκκλησία φανερώνει αυτό που είναι, εντός του μυστηρίου της θ. Λειτουργίας (video)


Το σπουδαιότερο πράγμα στον κόσμο, είναι η θεία Λειτουργία. Είναι το Α και το Ω της ζωής του χριστιανού, η αρχή και το τέλος μας. Είναι η πρόγευση των εσχάτων. Παίρνουμε μια ιδέα στη θ. Λειτουργία, πως θα είναι ο παράδεισος.
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου
Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, σηματοδώντας την έναρξη του φετεινού τρίμηνου προγράμματος καθημερινών δράσεων, με τον γενικό τίτλο«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει επίσημα με τον αγιασμό που θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού. Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου.
Στην αγρυπνία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Κοκλιώτης, από την Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος.
Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας, ο π. Χριστόδουλος αναφέρθηκε στην «προσευχή της νυκτός» και στο αποκορύφωμα της, την θ. Λειτουργία. Τόνισε ιδιαίτερα την μεγάλη Χάρη και ευλογία που έχει η νυκτερινή προσευχή, γιατί η νύχτα έχει μια θυσία. Γενικά η προσευχή είναι θυσία, αλλά όταν γίνεται τη νύχτα έχει πολλαπλάσια αξία, γιατί ο άνθρωπος δεν αναπαύει αρκετά το σώμα του.
«Ποταμοί δακρύων έχουν χυθεί από ανθρώπους προς τον Θεό σε νυχτερινές προσευχές. Γι’ αυτό και είναι μια μεγάλη μοναχική άσκηση. Όταν ένας νέος άνθρωπος εγκαταλείπει τον κόσμο και γίνεται μοναχός, ο πρώτος αγώνας τον οποίο έχει να κάνει είναι να νικήσει την επιθυμία για περισσότερο ύπνο».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στην κορύφωση της αγρυπνίας, που είναι η θ. Λειτουργία, τόνισε πως αν μας ρωτούσε κάποιος τι είναι το σπουδαιότερο πράγμα στον κόσμο, θα έπρεπε ευθέως να απαντήσουμε ότι είναι η θ. Λειτουργία. Είναι το Α και το Ω της ζωής του χριστιανού, η αρχή και το τέλος μας. Είναι η πρόγευση των εσχάτων. Παίρνουμε μια ιδέα στη θ. Λειτουργία, πως θα είναι ο παράδεισος.
Και αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο π. Χριστόδουλος:
«Τι είναι η Εκκλησία του Χριστού; Αν κάποιος μας ρωτούσε θα μπορούσαμε να τον φέρουμε στο Ναό την ώρα που πρόκειται να ξεκινήσει η θ. Λειτουργία και μόλις τελειώσει να του πούμε πως, ότι είδε και άκουσε, ότι ένιωσε και βίωσε, αυτό είναι η Εκκλησία.
foto-121001-kokliotis
Η Εκκλησία φανερώνει αυτό που είναι, εντός του μυστηρίου της θ. Λειτουργίας».
Γι’ αυτό ακριβώς, όπως η ευσπλαχνία και το έλεος του Θεού δεν έχουν μέτρο, έτσι άμετρη πρέπει να είναι η δική μας πίστη και ο δικός μας πόθος για να βρισκόμαστε ενώπιος ενωπίω με τον Κύριο Σαβαώθ, το εσφαγμένο αρνίο της αποκαλύψεως. Δεν υπάρχει όριο και κορεσμός στο πόσο θα αγαπάει ο άνθρωπος το Θεό.
Με αφορμή το ποιμαντικό έργο του Ναού της Ευαγγελιστρίας και το πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», ο π. Χριστόδουλος αναρωτήθηκε γιατί να γίνεται αυτό το έργο και γιατί οι ενορίες να αναπτύσσουν ποιμαντικές δραστηριότητες.
Για να απαντήσει στη συνέχεια, ολοκληρώνοντας το λόγο του:
«Η Εκκλησία οτιδήποτε πράττει, το κάνει έχοντας ως τελικό σκοπό τη θ. Λειτουργία. Όλη η ποιμαντική δράση της Εκκλησίας έχει ως σκοπό να αγιάσει και να εκκλησιοποιήσει τους ανθρώπους, να τους οδηγήσει κοντά στο Χριστό στη θ. Λειτουργία, να τους κάνει να ποθήσουν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: