Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Βρέθηκε αρχαίος ελληνικός οικισμός στον ποταμό Δνείπερο



Ουκρανία.
Η Ολβία η Ποντική (του Εύξεινου Πόντου) είναι μια αρχαία ελληνική αποικία, απέναντι από το νησί της Μπερεζάν. Ιδρύθηκε τον 7ο π.Χ. αιώνα από Μιλήσιους.

Το λιμάνι της ήταν ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου στον Εύξεινο Πόντο, μέσω του οποίου εξάγονταν δημητριακά, ψάρια και δούλοι.
Οι αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας, επιβεβαίωσαν τη θέση ενός αρχαίου οχυρωμένου ελληνικού οικισμού κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου, κοντά στην ελληνική πόλη της Ολβίας.

Τα συμπεράσματα των ειδικών βασίζονται σε αεροφωτογραφίες που ελήφθησαν από έναν χαρταετό καθώς και τις γεωφυσικές έρευνες που έκαναν κατά την έρευνά τους.
«Περισσότεροι από δέκα αρχαίοι οικισμοί έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα στον κάτω ρου του Δνείπερου. Αν αποκτήσουμε τη δυνατότητα οικονομικών πόρων, σχεδιάζουμε να κάνουμε έρευνες σε μεγαλύτερη κλίμακα. Πρώτα από όλα θέλουμε να τεκμηριώσουμε το έργο των γεωφυσικών μελετών του καθενός από τους οικισμούς, επειδή έχουν συληθεί επανειλημμένα. Επιπλέον, δεν υπήρξε ποτέ μια εμπεριστατωμένη μελέτη», δήλωσε ο Μαρσίν Ματέρα, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.
Ο οικισμός πιστεύεται ότι ήταν κέντρο εμπορίου που συνέδεε τη στέπα του Δνείπερου με τον υπόλοιπο αρχαίο κόσμο, όπως σημειώνεται.

 mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: