Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Μετά από 2.000 χρόνια, οι χριστιανοί εξαφανίζονται από την Παλαιστίνη

224160.b
Χαμηλός φωτισμός και κεριά φωτίζουν απαλά την ορθόδοξη εκκλησία  στην Γάζα , όμως η μυρωδιά του λιβανιού που γεμίζει τον αέρα και ο αρμονικός ήχος των ψαλμών παρασύρει το επισκέπτη που περιδιαβαίνει στον πολυσύχναστο δρόμο, την Κυριακή το πρωί, αναφέρει  οδοιπορικό στις άγια γη της Παλαιστίνης, σύμφωνα με δημοσίευμα .
Παρά τις πολλές ετοιμασίες στην  Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στην Γάζα μόλις μια  εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, ο Χριστιανισμός δεν ανθεί εδώ, τονίζει το άρθρο .
Αντίθετα, οι προσκυνητές  αυτού του πανάρχαιου προσκυνήματος,  πιστεύουν ότι μπορεί να είναι η τελευταία ομάδα των χριστιανών στη Γάζα, μια περιοχή όπου άνθιζε ο χριστιανισμός για πάνω από 2000 χρόνια.
Ο συνεχιζόμενος ισραηλινός στρατιωτικός  αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας,  και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στον κόσμο, ωθούν τους χριστιανούς κατοίκους να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη περιοχή μαζικά, για άλλες περιοχές του κόσμου .
Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ χορηγεί σπάνια άδεια εισόδου από το  παλαιστινιακό έδαφος, δεκάδες χριστιανοί μπορούν να επισκεφθούν τη Βηθλεέμ και την Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του Πάσχα και των Χριστουγέννων.
224161.b
Σήμερα, ο πληθυσμός που κάποτε αριθμούσε 3.000 Χριστιανούς στην Γάζα μόλις  και πριν από λίγα χρόνια,  έχει μειωθεί στους  1.200. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η περιοχή θα αδειάσει εντελώς από αυτούς , μέσα σε δύο δεκαετίες.
«Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι φεύγουμε εξαιτίας της Χαμάς, αλλά αυτό δεν ισχύει . Εμείς φεύγουμε  λόγω της … (ισραηλινής ) πολιτικής  στην Γάζα», αναφέρει ο  Jaber Jilder, ένας άνθρωπος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.
Οι ισραηλινές κυρώσεις στην Γάζα έχουν σχεδόν σταματήσει την  ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, και έχουν καταφέρει ένα τέτοιου εύρους «κτύπημα» σε μια ήδη ασθενική οικονομία,  που η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι βρίσκεται η Παλαιστίνη στο «χείλος της κατάρρευσης».
Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το τρέχον έτος, αναφέρει ότι ο πόλεμος Ισραήλ και Χαμάς, και ο οικονομικός αποκλεισμός θα έχει  μετατρέψει τα  παλαιστινιακά εδάφη  σε ακατοίκητη περιοχή  μέχρι το 2020.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου  υπερασπίζεται τον αποκλεισμό, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο διακόπηκε  το εμπόριο όπλων στην Γάζα και στην Χαμάς.
«Οι περισσότεροι από την κοινότητά μας δεν έχουν ευκαιρίες. Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα μετά το πανεπιστήμιο », είπε ο Jilder, ένας νέος Παλαιστίνιος χωρίς μέλλον . » Ακούω ότι αυτά τα Χριστούγεννα περίπου 50 άτομα θα φύγουν από την  Γάζα … και  δεν θα επιστρέψουν», λέει ο ίδιος.
«Από τη στιγμή που υπάρχει ένας τρόπος για μένα να φύγω, θα εξαφανιστώ  και θα πάρω  και τα παιδιά μου εκτός , για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον με  ευκαιρίες», πρόσθεσε ένας άλλος Χριστιανός κάτοικος της Γάζας .
Υπάρχει μια προφανής θλίψη όταν παρασύρεται η συζήτηση για το μέλλον του Χριστιανισμού στη Γάζα, και υπάρχει οργή, πάρα πολύ οργή. Μια κοινωνία που έχει επιβιώσει  για δύο αιώνες μέσα από περιόδους πολέμου και φυσικών καταστροφών, τώρα αισθάνεται ότι  πνέει τα λοίσθια.
«Δεν θέλουμε να φύγουμε, αλλά είμαστε αναγκασμένοι λόγω της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης εδώ», δήλωσε ο Luzil Asaree, Χριστιανός και αυτός που κάθεται στην αυλή της εκκλησίας . «Είναι λυπηρό, ο Χριστιανισμός ξεκίνησε από αυτά τα ιερά εδάφη, και τώρα …..», λέει ο ίδιος.
Για τους  Παλαιστίνιους Χριστιανούς  … δεν υπάρχει  καμία ανοχή ή έλεος από την ισραηλινή κυβέρνηση . Η Γη κατάσχεται χωρίς λόγο, τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί και υποβάλλονται  σε καθημερινές ταπεινώσεις στα  σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού  όταν μετακινούνται.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια του πολέμου το 2014, η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου άνοιξε ως καταφύγιο για εκατοντάδες μουσουλμάνους.
Επιπλέον, πολλοί Χριστιανοί είπαν ότι αισθάνονται σεβασμό για την οργάνωση της  «Χαμάς», ενώ  η οργάνωση αυτή τους θεωρεί ως μια σημαντική θρησκευτική μειονότητα.
Με τρεις καταστροφικούς πολέμους μέσα σε μια δεκαετία και τον  συνεχιζόμενο αποκλεισμό , η χριστιανική κοινότητα πιστεύει ότι χάνει περίπου το 5% του πληθυσμού της κάθε χρόνο.
Όσοι εξέρχονται από την Γάζα είναι κυρίως νέοι χριστιανοί με περιορισμένες ευκαιρίες για εργασία, οι οποίοι   φεύγουν με την ελπίδα να ξεκινήσουν  μια νέα ζωή.
Σύμφωνα με πλήθος  δημοσιευμάτων από την ιστοσελίδα pentapotagma.gr,  οι Παλαιστίνιοι υφίστανται έναν άγριο και ανελέητο αποκλεισμό από το Ισραήλ.
Σκοπός αυτού του αποκλεισμού η οικονομική κατάρρευση,  ο διωγμός των κατοίκων για την οικειοποίηση των εδαφών αυτών.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/12/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%ce%b1%cf%80%cf%8c-2-000-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%ce%b9-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%af-%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%86%ce%b1%ce%bd.html#ixzz3vBcrqV00

Δεν υπάρχουν σχόλια: