Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος: « Ο κόσμος μπορεί να αλλάξει μέσω της προσευχής στον Ιησού Χριστό»

mospat_petraki_01_609_420
Ο Ρώσος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος μίλησε  για την επέτειο ( 22 Ιουνίου 1941) του  Μεγάλου Πατριωτικού  Πολέμου ( επίθεση των Γερμανών στην Ρωσία) , με μια αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο  ειδήσεων RIA Novosti, στην οποία μίλησε για τα πνευματικά θεμέλια του πολέμου και της ειρήνης, για την συμβολή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη νίκη επί του φασισμού, για τις προοπτικές επίλυσης της ουκρανικής κρίσης και για την αποτροπή Γ Παγκοσμίου πολέμου .
Μεταξύ άλλων ο Ρώσος προκαθήμενος δήλωσε :
«Όπως κάθε άτομο της γενιάς μου, η μνήμη μου αποθηκεύει πολλές παρόμοιες αναμνήσεις. Αλλά τώρα, θα ήθελα να πω κάτι κοινό για όλους, και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά σημαντικό. Περισσότερο από μία φορά αναρωτήθηκα ποια ήταν τα κίνητρα των σοβιετικών στρατιωτών που με τις πράξεις τους, την θυσία τους, νίκησαν  όχι μόνο το εχθρό, αλλά και τους συμμάχους ; Έχω μόνο μία απάντηση, «ήταν η πίστη  στην αλήθεια του ρωσικού λαού». Οι Στρατιώτες μας πίστευαν στη Ρωσία, στην ιερότητα της χώρας και της γη τους. Και γι “αυτό, όχι μόνο ήταν πρόθυμοι να υπομείνουν βάσανα, αλλά και να χύσουν  το αίμα τους , δίνοντας και την ζωή τους.
Εμείς  όλοι σήμερα πρέπει να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας , εάν μπορούμε  να δώσουμε την ζωή μας ; Ποιο  μπορεί να είναι το μήνυμά μας στον κόσμο; Ή είμαστε σε θέση ΜΟΝΟ να καταναλώνουμε  τα προϊόντα άλλων ανθρώπων, να χρησιμοποιούμε τα προϊόντα  υψηλής τεχνολογίας, και να ψυχαγωγούμαστε  μόνο;
Πιστεύουμε στη σημερινή πνευματική, πολιτιστική, εθνική συνοχή; Είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε  την ζωή μας εκτός  ΜΜΕ; Τι μπορούμε να πούμε σήμερα για αυτούς που έδωσαν  τότε τη ζωή τους για χάρη  μας; Αυτές δεν είναι αδρανείς ερωτήσεις. Από την απάντηση  όλων αυτών ερωτημάτων εξαρτάται  απόλυτα το  μέλλον μας .
Μιλώντας για την αθεϊστική κοινωνία των Σοβιέτ ο προκαθήμενος της ρωσικής εκκλησίας τόνισε:
« Ήταν καθαρά αθεϊστική η Σοβιετική κοινωνία. Μπορούμε να πούμε ότι τα τρομερά γεγονότα των τεσσάρων χρόνων του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όμως  συνέβαλαν στην αναβίωση της  ορθόδοξης πίστης στη χώρα, στην ανάπτυξη της θρησκευτικότητας.  Η Νίκη στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, ήταν  μια νίκη όχι μόνο των σοβιετικών όπλων, της στρατιωτικής τεχνολογίας, των στρατηγών και των διοικητών, αλλά και η πρώτη ήττα των δυνάμεων του ρωσικού υλικού πνεύματος. Το πνεύμα του λάκρατου υλισμού  που  συχνά θεωρείται ως κάτι εφήμερο, εξωπραγματικό, σχεδόν ανυπολόγιστο, και ως εκ τούτου σχεδόν ανύπαρκτο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πόλεμος έλαβε χώρα στην περίοδο της  τραγικής κατάρρευσης των πνευματικών θεμελίων του ρωσικού λαού,  και δεν πρέπει να παραβλέψουμε   να δούμε την φυσική προέκταση των προβλημάτων του πολέμου και της βαθιάς πνευματικής κρίσης της ρωσικής κοινωνίας.
Η ιστορία  είναι γνωστή. Αλλά θυμάμαι τα γεγονότα. Το πιο σημαντικά από αυτά, έχουν καταστεί παράγοντας της νίκης μας. αλλά ένα είναι το  γεγονός που άλλαξε το ρου των γεγονότων. Το  1943, στο αποκορύφωμα του πολέμου, η  τότε σοβιετική ηγεσία  αποφάσισε να αποφυλακιστούν όλοι  οι  κληρικοί  από τα σκοτεινά μπουντρούμια των  φυλακών,   να ανοίξουν οι εκκλησίες , τα  μοναστήρια και να γίνει η  επανενεργοποίηση των θρησκευτικών σχολείων.
Πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η ρωσική εκκλησία , η  «είδε» την  εκτέλεση δεκάδων χιλιάδων πιστών και κληρικών, την γελοιοποίηση των όσιων και των ιερών , την ιεροσυλία και την βλασφημία. Και ενώ η εκκλησία βρήκε τη δύναμη να επιζήσει, στην συνέχεια( 1943)  ζητούσε από τους Χριστιανούς  να αγαπούν  τον εχθρό του χθες, όπως  αποκαλούσε το   σοβιετικό κρατικό σύστημα.
Περισσότερα από 150 εκατομμύρια ρούβλια συλλέχθηκαν και δόθηκαν  στο κράτος από την Εκκλησία, για την κατασκευή τεθωρακισμένων , αερομεταφερόμενων τμημάτων , για την παροχή υλικοτεχνικής υποδομής και την παροχή βοήθειας στους τραυματίες. Είναι πολλά χρήματα για εκείνη την εποχή. Οι  πιστοί κυριολεκτικά έδωσαν και την «ψυχή τους»  στο κράτος .
Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη ότι η δύναμη του υλικού πνεύματος είναι ψεύτικη , διότι μόνο η προσευχή , τα αγνά έργα και οι  πράξεις του  απλού  ρωσικού λαού που « ακούμπησε»  με  πίστη στο Χριστό, έσωσαν την Ρωσία από τους φασίστες  εισβολείς.
Για μένα δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα της προσευχής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σχεδόν το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας  είχε  ανατραφεί με την παράδοση της Ορθοδοξίας, φυσικά, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Αλλά όλοι ήξεραν πώς να προσεύχονται . Και στην πρώτη γραμμή  του πυρός , όταν τίθεται  ζήτημα ζωής και θανάτου, οι  ιδεολογίες και τα στείρα πολιτικά συνθήματα των  πολιτικών Κομισάριων ¨πάνε περίπατο» .  Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου όλοι οι εκκλησίες και τα μοναστήρια έκαναν ειδικές  προσευχές και ολονυκτίες για τη νίκη των ρωσικών στρατευμάτων, και αυτές οι προσευχές προσφέρονταν καθημερινά. Έχουμε αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία για τα μεγάλα κατορθώματα των μοναχών, των κληρικών  και των απλών λαϊκών ανθρώπων που προσεύχονταν για τη νίκη.
Οι Ρώσοι πιστοί είχαν μια σαφή αντίληψη του τι  συνέβη στον πόλεμο, τον οποίον θεώρησαν ως μια φυσική τιμωρία για την αμαρτία της αποστασίας, λόγω Κομμουνισμού .!!!!
Η φανταστική απελευθέρωση από τα δεσμά των Τσάρων και της ορθόδοξης θρησκείας ήταν πραγματικά ένα μεγάλο ψέμα των Σοβιέτ . Στην διάρκεια του πολέμου επίσης μετανόησε ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων , αυτό είναι  απόλυτα σίγουρο. αν και δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία για το  ποσοστό των  αποστατών και των άθεων που επέστρεψαν στο Θεό και μετανόησαν.
Κατά του Φασισμού πολέμησαν μαζί ,  Ρώσοι , Ουκρανοί, Λευκορώσοι , αλλά και άνθρωποι  δεκάδων άλλων εθνικοτήτων, παρά το γεγονός ότι στην ιστορία  υπάρχουν   «διαφορετικές σελίδες».
Τι κάνουμε τώρα . Πάρτε παράδειγμα σήμερα . Η ουκρανική κρίση διαχώρισε την  Ρωσία από  την Ουκρανία, δημιουργώντας  στους πληθυσμούς μεγάλη έχθρα  μεταξύ τους; Ή ειρηνευτικές προσπάθειες των πολιτικών, και άλλων οργανισμών απέτυχαν. Οι λαοί της ιστορικής περιοχής της Ρωσίας δεν μπορεί να είναι χωρίς πόνο και συμπάθεια διαχρονικά . Το ίδιο συμβαίνει και στην Ουκρανία. Για χίλια χρόνια,  περάσαμε  πολλά μαζί. Και να θυμάστε ότι η Ορθόδοξη πίστη μας  βοήθησε και μας  έσωσε, ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Πιστεύω ότι σήμερα ο Κύριος δεν θα  πάρει   τελικά το έλεος του από πάνω μας . Η καθημερινή προσευχή στην  Εκκλησία των χιλιάδων πιστών ,  και η αδιάλειπτη προσευχή μου, ελπίζω να βοηθήσουν στην λήξη της διαμάχης που λαμβάνει χώρα  στο έδαφος της Ουκρανίας.
Εγώ πάλι και πάλι, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς ολόκληρο το κοπάδι μας με το αίτημα για  αδιάλειπτη προσευχή για  ειρήνη στην Ουκρανία.
Επίσης είναι δυνατόν σήμερα να έχουμε μια τραγική επανάληψη της ιστορίας σε μια νέα φάση, ενός τρίτου  Παγκόσμιου Πολέμου , με δεδομένη την τεταμένη διεθνή κατάσταση, την αντιπαράθεση της Δύσης και της Ρωσίας, τα επιθετικά σχέδια από το «ισλαμικό κράτος», τις διώξεις των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Ο Κύριος  όμως είπε, «ότι είναι αδύνατο από  τους ανθρώπους είναι δυνατό για τον Θεό» (Λουκ. 18, 27) κατέληξε ο Ρώσος Πατριάρχης .
Πρόκειται για εξιστόρηση γεγονότων που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό , σύμφωνα με πληροφορίες του pentapostagma.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: