Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας Ιωάννης: «Η κατασκευή της« μακεδονικής εκκλησίας »ήταν πολιτική απόφαση"


Το κατασκεύασμα της λεγόμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»- (МПЦ) ήταν μια πολιτική απόφαση προκειμένου να εξασφαλισθεί  και να εδραιωθεί  η συνείδηση στους Σλάβους, της «μακεδονικής» ταυτότητας, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας Ιωάννης ο ΣΤ’ (κατά κόσμο Γιοβάν Βρανισκόφσκι) στο ραδιόφωνο του Βελιγραδίου.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εκκλησία αυτή θα μπορούσε να λάβει ευρύτερη αυτονομία υπό τη δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (СПЦ).
 
Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου ότι «η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν, δεν μπορεί να δώσει αυτοκέφαλο στην «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» και ως εκ τούτου της δίνεται μια τελευταία ευκαιρία. Αυτονομία μπορεί να δοθεί υπό τη δικαιοδοσία της Σερβικής Εκκλησίας, όπως είναι η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, που ελευθερώθηκε πρόσφατα  από τις φυλακές των Σκοπίων, δήλωσε ότι οι πολιτικοί των Σκοπίων, δημιούργησαν την εκκλησία που την ονόμασαν «μακεδονική» και ήταν μια πολιτική απόφαση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Η επιθυμία αυτή εκφράσθηκε για τη διασφάλιση της ταυτότητας των Σλάβων ως «μακεδόνες» και υπό αυτήν την πίεση αυτή το 1967 εξέφρασε ανυπακοή στη Μητέρα Εκκλησία, τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και διαχώρισε βίαια τα εδάφη της, είπε ο αρχιεπίσκοπος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: