Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Η Αμφίπολη ήταν μόνο η αρχή! - Ευρήματα στην Αντίπαρο με άρωμα... Απόλλωνα

Η Αμφίπολη ήταν μόνο η αρχή! - Ευρήματα στην Αντίπαρο με άρωμα... Απόλλωνα- Το ακατοίκητο νησί Δεσποτικό, δυτικά της Αντιπάρου που κρύβει αρχαία μυστικά
- Οι λατρευτικές τελετές στο ιερό του Απόλλωνα που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα π.Χ.
- Τα δεκάδες πολυδαίδαλα κτίρια που έχουν ανακαλυφθεί
- Τα μάρμαρα, οι κίονες, τα κεραμικά και τα... οστά καμμένων ζώων
- Οι ανακαλύψεις που κλέβουν λίγη από την δόξα της αρχαίας Αμφίπολης

























Η αρχαία Αμφίπολη δεν σταματά να εξιτάρει την φαντασία και το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων, αφού συνεχώς έρχονται νέα στοιχεία στο "φως" της δημοσιότητας που έχουν μετατρέψει την πάλαι ποτέ πόλη των Εννέα Οδών σε καθημερινό θέμα ζωηρών συζητήσεων.
Οι επιβλητικές Σφίγγες που κοσμούν την είσοδο του αρχαίου τύμβου, ο μνημειώδης ταφικός περίβολος που διαγράφει έναν τέλειο κύκλο στα 497 μέτρα της διαδρομής του, αλλά και το αίνιγμα που παραμένει ακόμη άλυτο, σχετικά με το ποιά είναι η προσωπικότητα της αρχαιότητας που έχει ταφεί στο συγκεκριμένο σημείο, ιντριγκάρουν τον ανθρώπινο νου.

Ωστόσο, ανασκαφές βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα και καθημερινά ανακαλύπτονται εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα ανά την Ελλλάδα, κάτι που βεβαίως δεν προκαλεί εντύπωση, δεδομένης της πάμπλουτης ιστορίας της χώρας μας. 

Δεσποτικό - Το ακατοίκητο νησί στην Αντίπαρο


Ιδιαίτερα σημαντικά και διαφωτιστικά για την τοπογραφία, την έκταση και τη χωροταξική οργάνωση του ιερού του Απόλλωνα στη θέση Μάντρα, στο ακατοίκητο νησί Δεσποτικό, στα δυτικά της Αντιπάρου, ήταν- σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού- τα αποτελέσματα της φετινής ανασκαφικής περιόδου που πραγματοποιήθηκε χάρη στις ευγενικές χορηγίες των Ιδρυμάτων Α&Π Κανελλοπούλου, Ι. Λάτση, Α.Γ.Λεβέντη, του Αθ. Μαρτίνου και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αίγαιου. 
Η συστηματική έρευνα των τελευταίων 17 ετών από τον αρχαιολόγο Γ. Κουράγιο (ΚΑ΄ΕΠΚΑ) έχει φέρει στο φως ένα εκτεταμένο και πλούσιο αρχαϊκό ιερό πιθανότατα ιδρυμένο από τους Παρίους.

Το κέντρο της λατρείας ήταν ένα προστατευμένο με περίβολο τέμενος, στο οποίο δέσποζε ο μαρμάρινος πρόστυλος ναός, με κιονοστοιχία 7 κιόνων ύψους περ. 7μ. και δίπλα σε αυτόν το τελετουργικό εστιατόριο και ο βωμός.

Δώδεκα + ένα κτίρια που... δεσπόζουν στο Δεσποτικό


Οι φετινές έρευνες έφεραν στο φως, σε πολύ μικρή απόσταση την είσοδο του τεμένους, ένα νέο μεγάλο κτίριο, το οποίο προστίθεται στα άλλα 12 κτίρια που έχουν αποκαλυφθεί από τις παλαιότερες έρευνες και στα 5 που έχουν εντοπιστεί στο νησάκι Τσιμηντήρι, το οποίο κατά τη αρχαϊκή περίοδο ήταν ενωμένο με το Δεσποτικό. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η ανασκαφή του κτιρίου δεν ολοκληρώθηκε, αλλά έγινε σαφής η πολύπλοκη κάτοψή του με τουλάχιστον πέντε δωμάτια. 

Με βάση τα ευρήματα, το κτίριο χρονολογείται στην κλασική περίοδο

Ο εντοπισμός του κτιρίου, αφενός μαρτυρά τη συνεχή λειτουργία του ιερού και στους κλασικούς χρόνους και αφετέρου τη μεγάλη έκτασή του και τη πολύπλοκη χωροταξική οργάνωσή του, η οποία αντανακλά τη μεγάλης εμβέλειας φήμη του και την υψηλή επισκεψιμότητά του, τόσο στους αρχαϊκούς όσο και τους κλασικούς χρόνους.

Οι έρευνες στο αρχαϊκό κτίριο Δ, ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του ιερού με λατρευτική χρήση κατασκευασμένο εξ' ολοκλήρου από μάρμαρο, με μαρμάρινη κιονοστοιχία τεσσάρων κιόνων στην πρόσοψη, έφεραν στο φως κάτω από το κτίριο πρωιμότερο κτίσμα, αψιδωτής κάτοψης, καθώς και μεγάλη ποσότητα κεραμικής γεωμετρικών χρόνων (9ος- 8ος αι.π.Χ.) μαζί με μεγάλες ποσότητες καμένων και άκαυτων οστών ζώων, όπως αλόγων, χοίρων, αιγοπροβάτων και πουλερικών.

Λατρευτικές τελετές προς τιμήν του Απόλλωνα


Τα παραπάνω ευρήματα είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας, γιατί αποτελούν πλέον με σιγουριά τις πρωιμότερες ενδείξεις λατρευτικών πρακτικών στο χώρο του ιερού του Απόλλωνα ήδη από τον 9ο αι.π.Χ., στον ίδιο χώρο όπου τον 6ο αι. π.Χ. κτίστηκε ο μνημειακού χαρακτήρα ναός. Δυτικά του κτιρίου Δ, συνεχίστηκε η ανασκαφή της εκτεταμένης απόθεσης αντικειμένων που είχε διερευνηθεί το 2013, η οποία δημιουργήθηκε μετά την ανακαίνιση του κτιρίου.
Τα πολύτιμα ευρήματα στο Δεσποτικό - Φωτό Eurokinissi
Τα πολύτιμα ευρήματα στο Δεσποτικό - Φωτό Eurokinissi
Η εφετινή ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως πληθώρα ευρημάτων, όπως αρχαϊκούς κεράμους οροφής, πήλινα ακροκέραμα από την οροφή του κτιρίου, ζωόμορφα ειδώλια, αγγεία σε σχήμα ταυροκεφαλής, λεοντοκεφαλής, σειρήνας, διακοσμημένα αγγεία παριανών εργαστηρίων, χάλκινα αντικείμενα και κοσμήματα, ενεπίγραφα αγγεία αφιερωμένα στον Απόλλωνα.
Γλυπτά τεράστιας σημασίας που ήρθαν στο φως - Φωτό Eurokinissi
Γλυπτά τεράστιας σημασίας που ήρθαν στο φως - Φωτό Eurokinissi
Στα πολυάριθμα ευρήματα της φετινής περιόδου συγκαταλέγονται και δυο τμήματα ποδιών με την πλίνθο αρχαϊκών κούρων που προστίθενται στα 65 τμήματα γλυπτών που έχουν βρεθεί έως τώρα, καθώς και δάκτυλο υπερφυσικού αγάλματος που πιθανότατα ανήκει στο λατρευτικό άγαλμα του ναού (480- 490 π.Χ.).
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=321938&catid=6

Δεν υπάρχουν σχόλια: