Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Η ανεύρεση του «θησαυρού του Πειραιά

Η ανεύρεση του «θησαυρού του Πειραιά»

Σαν σήμερα το 1959. — Στον Πειραιά, στο ίδιο σημείο όπου λίγες ημέρες νωρίτερα βρέθηκε το χάλκινο άγαλμα του Απόλλωνος, ανακαλύπτονται ένα υπερφυσικού μεγέθους άγαλμα της Αθηνάς και ένα της Αρτέμιδος.

Όλα τους είναι χάλκινα και απαράμιλλης τέχνης και ομορφιάς. Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα ποιός και γιατί συσκεύασε και φύλαξε τα αγάλματα. Γνωστότερα όλων των ευρημάτων, είναι ο μοναδικός σωζόμενος χάλκινος Κούρος της αρχαϊκής εποχής που απεικονίζει τον Απόλλωνα, τα δύο αγάλματα της Αρτέμιδος και της Αθηνάς, καθώς και ένα προσωπείο· όλα του 4ου αιώνος π.Χ.

Η σχεδόν ταυτόχρονη ανακάλυψη των τεσσάρων χάλκινων αγαλμάτων, χαρακτηρίστηκε από τους επιστημονικούς κύκλους ως, η «ανεύρεση του θησαυρού του Πειραιά», μιάς και μέχρι τότε, χάλκινα αγάλματα φυσικού μεγέθους και μάλιστα κλασσικών χρόνων, υπήρχαν λιγοστά στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, προερχόμενα από ναυάγια.

[ Φωτογραφία: Η ανακάλυψη των αγαλμάτων της Αθηνάς και της Αρτέμιδος. («Εις ελαχίστην απόστασιν, μερικών εκατοστών του μέτρου, ευρέθησαν την 25ην Ιουλίου 1959 τα αγάλματα της Αθηνάς και της Αρτέμιδος, ως εις την παρατιθεμένην φωτογραφίαν, ήτις ελήφθη επίσης προτού τα αγάλματα ανασυρθούν εκ της θέσεως, εις ην είχον ταφή». Περιγραφή από άρθρο του Ιωάννου Αλεξάνδρου Μελετοπούλου. ΠΕΙΡΑΪΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ. Από το ανάτυπον εκ της ετησίας εκδόσεως «Πειραιάς 1960». Πηγή φωτογραφίας:http://bit.ly/1pgeLuX) ]

[Από το Ελληνικό Ημερολόγιο http://eistorias.wordpress.com/]

http://platonakademy.blogspot.gr/2014/07/blog-post_26.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: