Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Η Καππαδοκία ορφάνεψε από Ρωμιούς

Προσφώνηση στον Πατριάρχη
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Λαρίσης-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΤΖΑΛΕΛΑ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ
Μάξιμος Χαρακόπουλος: η Καππαδοκία ορφάνεψε από Ρωμιούς
Αθήνα, 24 Ιουνίου 2014
«Μπορεί η Καππαδοκία να ορφάνεψε από Ρωμιούς, παραμένουν, όμως, αψευδείς μάρτυρες της διαρκούς παρουσίας τους τα μνημεία και οι εκκλησιές τους, φάροι πνευματικού πολιτισμού, που η λάμψη τους φώτισε όχι μόνο την Ανατολή αλλά όλη την Οικουμένη». Τα παραπάνω τόνισε, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, ο Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στην πρώτη Θεία Λειτουργία που έγινε 90 χρόνια μετά την Ανταλλαγή στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στην Τζαλέλα/Ευμορφοχώριον της Καππαδοκίας, απ’ όπου πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο Ομορφοχώρι της Λάρισας.
Ο πρώην Υπουργός, ο οποίος συνόδευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο ετήσιο προσκύνημά του στην Καππαδοκία, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, αποκαλώντας τον «Αυθέντη των Ρωμιών Ορθοδόξων Χριστιανών», είπε:
«Δυστυχώς, θύμα ιστορικών συγκυριών και πολιτικών σκοπιμοτήτων, οι Ρωμιοί της καθ’ ημάς Ανατολής, οι ακρίτες των άκρων του άλλοτε κραταιού Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους, αναγκάσθηκαν να αναχωρήσουν από το λίκνο τούτο του βυζαντινού πολιτισμού, παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς.
Πρόσφυγες από την Καππαδοκία, και μάλιστα από τον τόπο τούτο της Τζαλέλας, βρέθηκαν, όπως και οι πρόγονοί μου, στη περιοχή της Λάρισας, ρακένδυτοι με μονάχα ένα εικόνισμα που έφεραν μαζί τους. Και ρίζωσαν στη νέα πατρίδα, με την εργατικότητα, την πίστη και την καρτερία που διακρίνει τους Καππαδόκες. Ο νους τους, όμως, πάντα ήταν στο «μεμλεκέτ», την πατρίδα που άφησαν πίσω τους».
Οι χριστιανοί της Ανατολής, θύματα του μίσους
Ο κ. Χαρακόπουλος εξήρε το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη για την ανάδειξη του ρόλου του Οικουμενικού θρόνου και την ειρήνη και τόνισε:
«Με νεανικό ζήλο επιδεικνύετε άοκνη δραστηριότητα και παρεμβαίνετε όπου προκύπτει ανάγκη, με σωφροσύνη για το καλό της Εκκλησίας. Παρακολουθώ με πόση οξυδέρκεια και σοφία συμβάλετε στο διάλογο των Εκκλησιών, όπως και στις Διαθρησκευτικές Συναντήσεις, προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης.
Σήμερα οφείλουμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία για την ειρήνη, καθώς απειλείται, βαλλόμενη βάναυσα από δυνάμεις του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας.
Στο βορρά, ανάμεσα σε αδελφούς μας, στη γη που ασπάσθηκαν το χριστιανισμό οι ανατολικοί Σλάβοι, καθημερινά συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους.
Αλλά και στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, οι λαοί σπαράσσονται από αιματηρούς πολέμους και σφαγές αμάχων, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες αφήνουν πανικόβλητοι τις εστίες τους αναζητώντας καταφύγιο όπου γης.
Και ανάμεσα στους κυνηγημένους, στους βασανισμένους, στους διωγμένους βρίσκονται και πάλι οι χριστιανικοί πληθυσμοί. Οι χριστιανοί της Ανατολής, οι απόγονοι των πρώτων εκείνων που ακολούθησαν τη χαρμόσυνη διδασκαλία του Ευαγγελίου, που έγιναν η μαγιά που άλλαξε τον κόσμο και σήμερα, έπειτα από μια διαδρομή αιώνων, κινδυνεύουν να εξαφανισθούν από το ιστορικό προσκήνιο, θύματα του μίσους και της βίας».
Nα μην επικρατήσουν φωνές ακραίες
«Παναγιώτατε,
Γνωρίζω τι αγώνα κάνετε, ώστε να επικρατήσει η αγάπη και η καταλλαγή. Με σωφροσύνη αλλά και σθένος, απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες αλλά και στη στενομυαλιά από κάθε πλευρά. Γνωρίζω τη βαθιά σας ανησυχία να μην επικρατήσουν φωνές ακραίες. Και είναι πράγματι κρίμα να συμβεί κάτι τέτοιο, μετά από τα όσα έχουν επιτευχθεί. Την προσέγγιση των λαών, τη δυνατότητα να λειτουργούν και πάλι χιλιόχρονες εκκλησιές, που είχαν παραδοθεί στη σιωπή για δεκαετίες. Ελπίζουμε, εντέλει, να επικρατήσει η νηφαλιότητα».
Ο πρώην υπουργός σε ανάμνηση του φετινού προσκυνήματος πρόσφερε εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα μικρό αντίγραφο πίνακα, από τη συλλογή του κοινοβουλίου, που απεικονίζει ένα αιωνόβιο δένδρο ελιάς, «σύμβολο της ειρήνης, για την οποία νυχθημερόν προσεύχεσθε και εργάζεσθε».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που τέλεσε επίσης τον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στη Σινασό, συλλειτούργησε με τους Επισκόπους Συνάδων κ. Διονύσιο και Αμορίου κ. Νικηφόρο, ενώ συνοδευόταν και από τον Αρχιεπισκόπο Ουτρέχτης των Παλαιοκαθολικών κ. Joris Vercammen. Στο εφετινό προσκύνημα παρόντες ήταν επίσης ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Τσιάρας, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα κ. Kerim Uras, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου και προσκυνητές από την Ελλάδα και άλλες χώρες.



Πατριαρχική ΛειτουργίαΠατριάρχης - Μάξιμος
http://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: