Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Γιατί οι Ευρωπαίοι δεν είναι “ευαίσθητοι” για τους μετανάστες που πνίγονται στην Τουρκία;

οι Ευρωπαίοι δεν είναι ευαίσθητοι για τους μετανάστες που πνίγονται στην ΤουρκίαΕπιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Ενώ πολλά ελληνικά (και όχι μόνο ...) δημοσιεύματα εστιάζουν σε 2-3 ναυάγια τουρκικών σκαφών με τραγωδίες λαθρομεταναστών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, δεν έχει δοθεί η πρέπουσα προσοχή και προβολή σε πολλαπλάσιες αντίστοιχες ή μεγαλύτερες τραγωδίες με θύματα άλλους λαθρομετανάστες κοντά στα παράλια της Τουρκίας ή στα τουρκικά χωρικά ύδατα, με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά.
Παρακολουθώντας τον τουρκικό τύπο στο ίδιο χρονικό διάστημα ας πούμε από την περίπτωση του Φαρμακονησίου και μετά, οι τραγωδίες "αρμοδιότητας" Τούρκων είναι σε μια αναλογία, περίπου, 1 προς 4-5!
Όμως ούτε εδώ ούτε στα ΜΜΕ της Ευρώπης και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Γερμανία και αλλού, υπάρχουν καταγεργαμμένα τα ανθρώπινα αυτά δράματα. Στον τουρκικό τύπο περνούν κάποια - πιστεύουμε όχι όλα - χωρίς όμως εκτενείς καμπάνιες. Και σε όλα οι "δουλέμποροι" είναι Τούρκοι και οι σαπιο-βάρκες τουρκικές ...
Καταγράφουμε στην συνέχεια μόνο τα παράδειγμα της χθεσινής μας ημέρας-πιστέψτε, κάθε ήμερα με κακοκαιρία, όλο τον χειμώνα, είναι και ένα και δυο και περισσότερα τα περιστατικά με πνιγμένους στις τουρκικές ακτές!
Μονόπλευρη αντιμετώπιση των τραγωδιών ...
Ενώ λοιπόν συμβαίνουν τόσα και τόσα, στον ευρωπαϊκό τύπο περνούν μόνο όσα γίνονται στο νησί Λαμπεντουζα της Ιταλίας και στα Ελληνικά νησιά. Και στην περίπτωσή μας, ενώ δεκάδες είναι οι διασωθέντες από το ελληνικό Λιμενικό σε σχέση με τα θύματα, αυτό που μένει είναι το στίγμα στους διασώστες ... Οι φίλοι μας των ανθρωπιστικών οργανώσεων της Ευρώπης - και ιδιαίτερα μια οργάνωση γερμανική-σχεδόν μόνο το Λιμενικό μας έχει "στο μάτι" και το κατηγορουν ότι δεν σώζει τους πάντες και πολλές φορές ότι τους ... πνίγει! .
Την ίδια ώρα όμως ξεχνούν ότι οι παράνομοι μετανάστες ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια αφού διασχίσουν σχεδόν όλη την Τουρκία με την ανοχή πολλές φορές των τουρκων αρμοδίων, ότι οι δουλέμποροι-διακινητές είναι όλοι Τούρκοι, ότι από κάθε μετανάστη - θύμα αρπάζουν από 1.000 έως 10.000 δολάρια , ότι οι βάρκες που τους διαθέτουν είναι όλες είναι σάπιες ή τρύπιες, ότι μόλις ανοιχτούν από την ακτή τους εγκαταλείπουν στο έλεος των κυμάτων και φεύγουν με ταχύπλοα ... Λίγα από αυτά περνουν στον ευρωπαϊκό τυπο ...
Η βαλίτσα-σωσίβιο δεν άντεξε ...
Η Hurriyet, στις εσωτερικές σελίδες, γράφει για μια δίκη που τώρα ξεκίνησε και αφορά περιστατικό του περασμένου Νοέμβριου. Τότε βούλιαξε σκάφος στα ανοιχτά της περιοχής Μπουρχανιγιέ του Μπαλικεσίρ, ενώ προσπαθούσε να μεταβεί με λαθρομετανάστες στη Λέσβο. Τελικά οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα μωρό 1,5 ετών, διασώθηκαν. Οι λαθρομετανάστες ήταν από τη Συρία και είχαν καταβάλει 1,000 έως 1,800 ευρώ το άτομο. Για τους δουλεμπόρους έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν. Μία από τους λαθρομετανάστες, η Ρουκσάν Μουχαμέτ, είπε ότι αφού προχώρησαν λίγο δρόμο, ο κυβερνήτης του σκάφους είπε ότι το σκάφος θα ανατραπεί και ακριβώς τη στιγμή που ζητούσε βοήθεια, το σκάφος βυθίστηκε και πνίγηκαν ο γιος της και ο πατέρας του συζύγου της. Ακόμα είπε ότι είχε βάλει το γιο της πάνω στη βαλίτσα, αλλά δεν μπόρεσε να τον σώσει από το θάνατο και επεσήμανε ότι διαμαρτύρεται για τους υπεύθυνους.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Vatan, τονίζοντας ότι ξεκίνησε δίκη με κατηγορούμενους 7, ως υπαίτιους για το θάνατο 6Σύριων και με αίτημα ποινής φυλάκισης από 1,5 χρόνο μέχρι 27 χρόνια.
Κύκλωμα με 18 "δουλέμπορους" ...
Επίσης στην έκδοση Τσανάκκαλε της Posta γράφει άλλο περιστατικό που αφορά επιχείρηση κατά των δουλεμπόρων, που έκαναν ετοιμασία να μεταφέρουν λαθρομετανάστες στη Λέσβο.
Από τους 18 κατηγορούμενους που τέθηκαν υπό κράτηση, συνελήφθησαν τελικά οι τρεις. Τονίζεται ότι έγιναν ταυτόχρονες επιχειρήσεις κατά των δουλεμπόρων στο Τσανάκκαλε, στη Σμύρνη, στα Μούγλα, στην Κων / λη, στην Τραπεζούντα και στο Ζόνγκουλνταγκ.
OnAlert.gr
http://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: