Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Παράδεισος λαθρεμπόρων η Ελλάδα

 
Το 1.000.000 λαθραία τσιγάρα που κατέσχεσε χθες ο ΣΔΟΕ στο λιμάνι του Πειραιά (που σημαίνει διαφυγόντες δασμοί για την Ελλάδα 3,5 εκατ. ευρώ) αποκαλύπτουν το μέγεθος της «τρύπας» που υπάρχει στη χώρα μας για την εισαγωγή λαθραίων προϊόντων, καθιστώντας την έτσι, παγκόσμια, έναν παράδεισο λαθρεμπόρων.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Ξέφραγο αμπέλι είναι η Ελλάδα για παράνομους διακινητές όπλων, ναρκωτικών, αλκοόλ, τσιγάρων και προϊόντων «μαϊμού».

Η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ελέγχου με ακτίνες Χ-Ray σε όλες τις εισόδους και εξόδους της χώρας θα επέτρεπε την πλήρη ακτινογράφηση όλων των οχημάτων που περνούν από τα τελωνεία, και όλων των πλοίων που φτάνουν στα μεγάλα ελληνικά λιμάνια από το εξωτερικό, εμποδίζοντας έτσι το πάρτι που έχουν στήσει οι διεθνείς λαθρέμποροι στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας όμως οι διαδικασίες για την προμήθεια τέτοιων συστημάτων βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και δέκα χρόνια. Και όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, από το 2004 μέχρι και σήμερα έχουν προκηρυχτεί 5 διαγωνισμοί για την προμήθεια συστημάτων ελέγχου ακτίνων Χ, αλλά όλοι ματαιώθηκαν μέσα σε ένα λαβύρινθο συμφερόντων, πολιτικοοικονομικών διαπλοκών και νομικών τεχνασμάτων, στερώντας από το ελληνικό δημόσιο δασμούς 1,5 έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί για την προμήθεια των κινητών συσκευών ελέγχων με Χ-Ray προκηρύχθηκαν με διαφορά 3 ετών μεταξύ τους το 2004 και το 2007, ενώ από το 2009 και μετά γίνεται κάθε χρόνο ένας διαγωνισμός χωρίς αποτέλεσμα.

Και όπως υποστηρίζει η Γ' Υποδιεύθυνση του ΣΔΟΕ προς τον γενικό γραμματέα Διαφάνειας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, κ. Γ. Σούρλα, «η παράνομη εισαγωγή όπλων, ναρκωτικών, προϊόντων καπνού κλπ. θα εξαλειφθεί ή τουλάχιστον θα περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό, με την τοποθέτηση μηχανημάτων ελέγχου Χ-Ray στα τελωνεία εισαγωγής εμπορευματοκιβωτίων».

Κάποιοι όμως δεν θέλουν να αποκτήσει η Ελλάδα τέτοια μηχανήματα ελέγχου, για να συνεχίζουν ανενόχλητοι το πάρτι τους οι λαθρέμποροι.

newsbomb.gr


pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια: