Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ :”ΟΙ ΤΖΙΧΑΙΣΤΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ…..Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΟΝ ΑΣΣΑΝΤ”.

20130827-194623.jpgΒρυξέλλες, Πορφύρης Δ/Σταφυλά Π 

Οι ελληνορθόδοξοι χριστιανοί της Kοιλάδας των χριστιανών καταγγέλουν ότι οι τζιχαιστές σκοτώνουν τους νέους τους.Στα άρθρα των Le Nouvel Observateur (26/08/13) και Le point (27/08/13), δηλώνουν ως την ύστατη στιγμή ένθερμοι υποστηρικτές του Προέδρου Άσσαντ.
Στην Κοιλάδα των χριστιανών (Wadi al Nassara) μια κοιλάδα διάσπαρτη από χριστιανικά χωριά στην Δυτ.Συρία ο πληθυσμός καλεί τον στρατό του προέδρου Bachar al-Assad να τους προστατεύσει έναντι της τζιχαιστικής απειλής.


Στην Marmarita στο άλλοτε μαγευτικό παραθεριστικό θέρετρο τα πορτραίτα των μαρτύρων κοσμούν τους τοίχους με τη σκαλιστή πέτρα της πόλης.Λευκές κορδέλες έχουν αναρτηθεί στους δρόμους ως σημάδι πένθους. Φωτογραφίες του Προέδρου Assad που οι αντάρτες αποπειρώνται ανεπιτυχώς ν’ανατρέψουν εδώ και 2,5 χρόνια είναι πανταχού παρούσες στην κωμόπολη. Η Marmarita
είναι ένα από τα πολυάριθμα χριστιανικά χωριά που εκτείνονται πλησίον του Κάστρου των Ιπποτών που σήμερα ελέγχεται από τους ισλαμιστές αντάρτες.
Στα χωριά αυτά υπολογίζεται ότι διαμένουν 50.000 χριστιανοί . Οι κάτοικοι με την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης σχημάτισαν πολιτοφυλακές.Στις 15/08/13 αντάρτες προερχόμενοι από την γειτονική σουννιτική κωμόπολη al-Hosn όπου βρίσκεται και το κάστρο επιτέθηκαν στα μπλόκα της Πολιτοφυλακής σκοτώνοντας 5 από τα μέλη τους και 6 πολίτες.
Στο σαλόνι του σπιτιού της η μητέρα του Jacques Saadé που σκοτώθηκε σ’ αυτήν την επίθεση έχει κρεμάσει μια υπερμεγέθη φωτογραφία του γιού της με φόντο την συριακή σημαία λευκό, κόκκινο και μαύρο.
“Ο Jacques , μας υπερασπίστηκε ενάντια αυτών που θέλουν το κακό μας “, λέει μ’αναφιλητά η μαυροντυμένη αυτή γυναίκα.”Ο γιος μου πέθανε σαν μάρτυρας” ,αποφαίνεται μ’αναστεναγμό.
“Το Κράτος μας να κερδίσει και ο Θεός να φυλάει τον Bachar”, εύχεται ο Issa Saadé , ο άντρας της που είναι στο πλευρό της.Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το χωριό του που αποτελεί στόχο επιθέσεων των αντιπάλων της κυβέρνησης.
“Θα παραμείνω ακόμα κι αν χρειαστεί σε μια τρύπα, στο σπίτι μου “, διαβεβαιώνει.
“Θέλουμε ο στρατός μας να μας βοηθήσει και να μας προστατεύσει “, προσθέτει η Μάρθα η αδερφή του Ιάκωβου.
“Ζητάμε από το Κράτος να στείλει στρατό να μας προστατεύσει από τους ενόπλους που δολοφονούν τους νέους μας και τα παιδιά μας “, επιμένει αυτή η 40χρονη μαυροντυμένη γυναίκα.
“Αυτή είναι η ελευθερία τους ;”αναρωτιέται.
Σύμφωνα με τον Issa Yazigi, που ο γιος του επίσης σκοτώθηκε σ’αυτήν την επίθεση η πλειοψηφία των κατοίκων της al-Hosn έφυγαν.”Ομάδες εξτρεμιστών εξορμούν τώρα από εκεί , μας απειλούν και επιδιώκουν με κάθε τρόπο να μας εκδιώξουν από την Marmarita.”
Με μια ανακοίνωσή της η συριακή αντιπολίτευση δια του Εθνικού Συνασπισμού ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να συστρατευτούν με την “επανάσταση”.
Για τους χριστιανούς ο εχθρός όμως είναι άλλος:είναι οι τζιχαιστές και κυρίως η εξτρεμιστική σουννιτική οργάνωση της Al-Nosra, σχολιάζει ο αρθρογράφος.
“Ήρθαν,απέκλεισαν τους δρόμους. Αυτοί είναι το Μέτωπο της Νίκης al-Nosra ,αυτοί είναι τρομακτικοί “, διαβεβαιώνει η μητέρα του μάρτυρα Soumer Yazigi, που δολοφονήθηκε στην ίδια επίθεση στις 15 Αυγούστου.
“Αυτή είναι η ελευθερία που θέλουν οι επαναστάτες ;”αναρωτιέται.
“Θέλουμε το Κράτος να μας προστατεύσει από τους αντάρτες που έχουν για άντρο τους το κάστρο. Πολλοί νέοι μας σκοτώθηκαν φτάνει πια. “.Ο σύζυγός της διαβεβαιώνει ότι αυτοί
“είναι τζιχαιστές …που απειλούν να πάρουν την κοιλάδα “.
Άλλοι κάτοικοι καταγγέλουν ότι ο κεντρικός δρόμος της κωμόπολης δέχεται αδιάκοπα τα πυρά των ισλαμιστών που έχουν καταφύγει στο κάστρο.
“Αυτοί ρίχνουν εναντίον μας όταν διασχίζουμε απλά και μόνο τον δρόμο”, είπε ένας απ’αυτούς.
Πολυάριθμοι χριστιανοί, καταλήγει το δημοσίευμα, υποστηρίζουν την κυβέρνηση Bachar al-Assad φοβούμενοι τους τζιχαιστές και την επιρροή τους στην εξέγερση.Οι χριστιανοί της Συρίας είναι περίπου 2.000.000 (Lebanese forces 18/12/12) με πλειοψηφούντες τους ελληνορθόδοξους χριστιανούς που υπολογίζονται σε 500.000.
Η κοιλάδα των χριστιανών αποτελεί κοιτίδα των ελληνορθοδόξων.Ο μάρτυρας επίσκοπος Χαλεπίου, Παύλος Γιαζίζι όπως και ο αδερφός του, ο σημερινός Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης κατάγονται απ’την Μarmarita, την κοιλάδα των χριστιανών όπως αποκαλύπτει το Lebanese forces αν και γεννήθηκαν στην Λαττάκεια. Μάλιστα ο σημερινός Πατριάρχης διετέλεσε επίσκοπος της Hosn στην Wadi al Nassara (1995-2008) αλλά και ηγούμενος στην μονή του Αγ.Γεωργίου Ηoumayra στην ίδια περιοχή. (L΄Oeuvre d’ Orient, apic ,lebanese forces 18/12/12.) 

Πηγές:ΑFP,Le Nouvel Observateur,Le point.
20130827-194635.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: