Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Για να πάει κάποιος μπροστά πρέπει να είναι έσχατος

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδος, 
με αφορμή την εορτή του Αγίου Πνεύματος και της Παναγίας της φανερωμένης, πολιούχου του νησιού. Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος και οι Επίσκοποι Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος και Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμά του ανέφερε πως "μέσα σε αυτό το αδιέξοδο και τις δυσκολίες του καθημερινού ανθρώπου ακούγεται η φωνη του Χριστού, "όσοι έχετε κουραστεί από τη ζωή, όσοι είστε κουρασμένοι από τα καθημερινά προβλήματα ελάτε κοντά μου, διότι έχω τη δύναμη να σας κάνω λαμπερότερους από το φως καθαρότερους απο το χιόνι". Η ψυχή του ανθρώπου ζητάει κάπου να ακουμπήσει και του δίνει την ευκαιρία όχι μία φορά, αλλα οσες φορές το θελει ο άνθρωπος, να αναγεννηθεί. Πόσες φορές δεν είπαμε "αυτό που μου συνέβη σήμερα, αυτό που έζησα με εκανε καινούργιο άνθρωπο, ξαναγεννήθηκα, ξεκουράστηκα". Ιδιαίτερα η σημερινή ημέρα, που γιορτάζουμε το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Άγιο Πνεύμα, σοφίζει τον άθρωπο. Όταν λέμε σοφία εννοούμε τις σπουδές, τα γράμματα, τα διπλώματα. Χρήσιμα και απαραίτητα ειναι και αυτά, αλλά αλίμονο αν στηριχτούμε μόνο σε αυτά. Υπάρχει αυτή η σοφία στον κόσμο, αλλά υπάρχει και η άλλη που ερχεται από τον ουρανό και μας κάνει πιο καλλιεργημένους, πιο ανθρώπινους. Εκεί, λοιπόν, που σναντώνται η σοφία του ανθρώπου με την άνωθεν Σοφία δημιουργείται ο χαρισματικός άνθρωπος.

Στην Εκκλησία κανείς δεν παραμερίζεται, γιατί ο Χριστός λέει "επείνασα και μου δώσατε και έφαγα και αυτός ο πεινασμένος είμαι εγώ". Ο Κύριος μας διδάσκει ότι δεν ήρθε για να τον υπηρετήσουν οι άνθρωποι, αλλά για να τους υπηρετήσει. Αυτός, λοιπόν, που θέλει να πάει μπροστά, πρέπει να είναι τελευταίος, πρέπει να διακονήσει".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναρωτήθηκε "τι σημαίνει υπουργός;"και επισήμανε πως "δεν είναι αξίωμα ο Υπουργός. Υπουργός σημαίνει στην λέξη την εκκλησιαστική ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος επελέγει από την κοινότητα για να του φορτώσουμε το έργο. Και αυτός που φορτώνεται το έργο είναι υποχρεωμένος να το βγάλει πέρα για να διεκδικήσει πιο πολύ.
Δεν έγινε για να γίνει αλαζόνας, δεν έγινε για να νομίζει ότι είναι το κέντρο της γης. Και αυτό είναι μια σημειολογική φράση γιατί μέσα στη ζωή της Εκκλησίας δεν είναι ο πρώτος ο οποίος θα βραβευθεί αλλά αυτός που έχει τη διάθεση να υπηρετήσει τους ανθρώπους.

Ο Μητροπολίτης Λευκάδος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς για την παρουσία τους στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας.

Στη συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της Ίεράς Εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης, ενώ αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στο μουσείο του Μοναστηριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: