Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Η Ευρώπη πρόδωσε τον Θεό και πρόδωσε και όλους τους άλλους λαούς

1

Σ’ όλα υπάρχει ένα τέλος, εκτός από το έλεος του Θεού. Αυτό αποδεικνύεται και από την ιστορία του λαού του Ισραήλ.



Και το βάθος της θάλασσας μπορεί να μετρήσει κανείς, τον πόνο όμως του Θεού για τους ανθρώπους είναι αδύνατο να τον μετρήσει. Ο πόνος του Θεού για τους ανθρώπους φάνηκε στον ιδρώτα που έσταζε από το μέτωπο του Χριστού, στον κήπο της Γεθσημανή. 

Ο Θεός περιμένει και περιμένει. Τι περιμένει ο Θεός;

Ο Θεός δεν περιμένει πως ένας άνθρωπος θα δείξει το σωστό δρόμο στους λαούς, ούτε περιμένει πως ένας άνθρωπος θα δώσει στους λαούς εντολές για να υπακούσουν και να σωθούν. Δεν το περιμένει ο Θεός αυτό, επειδή αυτό ήδη έγινε. Ο Μεσσίας ήρθε, έδειξε το δρόμο και έδωσε το νόμο. Άλλον Μεσσία δεν μπορούν να περιμένουν οι λαοί.

Ο Θεός δεν περιμένει ούτε δεύτερο Μεσσία, ούτε κάποιον ιδιοφυή κυβερνήτη ή στρατηγό ή σοφό άνθρωπο. Όλα αυτά έγιναν και δεν μπορούν να παίξουν κανένα σημαντικό ρόλο στην ευτυχία του ανθρώπινου γένους.

Ο Θεός στην εποχή μας περιμένει ένα λαό, όχι έναν άνθρωπο, αλλά ένα ολόκληρο λαό, ο οποίος με όλη τη καρδιά του θα παραδώσει τον εαυτό του στον Κύριο και θα ζει για Αυτόν. Δεν περιμένει ο Θεός έναν άνθρωπο ψηλό σαν την οροσειρά των Ιμαλαΐων, να οδηγήσει και να σώσει την ανθρωπότητα.

Ο Θεός περιμένει ένα λαό, ο οποίος θα σταθεί ενώπιόν του με ταπεινοφροσύνη, σαν τη μυρμηγκοφωλιά μπροστά στον άνθρωπο.

Ο Θεός περιμένει ένα λαό που θα προσφέρει στους άλλους λαούς την αγάπη του, το φως της αλήθειας και θα αποτελέσει παράδειγμα καθαρότητας.

Οι λαοί, στην εποχή μας, μιμούνται το παράδειγμα των λαών της Ευρώπης.

Η Ευρώπη πρόδωσε τον Θεό και πρόδωσε και όλους τους άλλους λαούς. Απογοητεύτηκαν όλοι οι λαοί πολύ από την Ευρώπη.

Ο λαός μας, άραγε, θα ήθελε να ανταποκριθεί στην υπομονή του Θεού; Ο Άγιος προφήτης Ησαΐας έγραψε:Είδον τον Κύριον καθήμενον επί Θρόνου υψηλού και επηρμένου, και πλήρης ο οίκος της δόξης αυτού, να του φωνάζει: Τίνα αποστείλω, και τις πορεύσεται προς τον λαόν τούτον; Και απάντησε ο Ησαΐας: Ιδού εγώ ειμί· απόστειλόν με (Ήσ. 6, 1, 8).

Στο Θεό σήμερα χρειάζεται όχι ένας άνθρωπος, αλλά ένας λαός. Ο Θεός πάλι θέτει την ίδια ερώτηση: Ποιόν να στείλω, ποιος θα πορευτεί;…

Από το βιβλίο του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Αχρίδος «Μέσα από το παράθυρο της φυλακής, μηνύματα στο λαό», Εκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη». 
diakonima.gr

www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: