Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ο ρόλος της Εκκλησίας για την εκπαίδευση των Ελλήνων στον Πόντο



Η Εκκλησία ήταν ο κυρίαρχος θεσμός που επέβλεπε την παιδεία του ελληνικού στοιχείου, όπως επισημαίνει ο δάσκαλος και δημοσιογράφος, Στάθης Ταξίδης, στο βιβλίο του “Η εκπαίδευση των Ελλήνων στον Πόντο”, το οποίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ταξίδης τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στο βιβλίο διερευνώνται με ευσύνοπτο τρόπο όλες οι πτυχές της εκπαίδευσης (τρόπος ίδρυσης σχολείων, χρηματοδότηση, στελέχωση , σχέση με το ελεύθερο ελληνικό κράτος, βιβλία, κτίρια, κλπ), από τα αρχαία χρόνια μέχρι το 1922, με έμφαση από το 1830 και μετά. Πρόσθεσε, δε, ότι η τοπική κοινωνία είχε την πρωτοβουλία για την ίδρυση των σχολείων, καθώς και την ευθύνη για τη συντήρηση τους. Σημαντικός ήταν ο ρόλος της Εκκλησίας, ενώ οι δάσκαλοι στην αρχή ήταν ιερείς και αργότερα και λαϊκοί. Πολλοί απόφοιτοι επέστρεψαν ως δάσκαλοι και καθηγητές για να στελεχώσουν τα σχολεία του Πόντου.  Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ταξίδη, το ελεύθερο ελληνικό κράτος έστειλε εκατοντάδες δασκάλους στα σχολεία του Πόντου για να προωθήσει την ιδεολογία της Μεγάλης Ελλάδας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τα παιδιά της χορωδίας, της πέμπτης τάξης του 55ου δημοτικού σχολείου, όπου διδάσκει ο κ. Ταξίδης, απέδωσαν ποντιακά τραγούδια.

Στο Ελληνικό Φροντιστήριο Τραπεζούντος, το επονομαζόμενο... και "Φάρος της Ανατολής", παρείχε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στα παιδιά των Ποντίων και ανέδειξε διαπρεπείς επιστήμονες, δικηγόρους, γιατρούς, κληρικούς και δασκάλους. Ονομαστές ήταν οι Σχολές Αστρονομίας και Μαθηματικών που λειτουργούσαν στην περιοχή, πριν από την 'Αλωση της Κωνσταντινούπολης, ενώ ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε και έμαθε τα πρώτα του γράμματα στη Νεοκαισάρεια του Πόντου.



www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: