Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΚΑΙ ΘΕΙΟΥ ΛΟΓΟΥ

                Ο Θεός με τον δημιουργικό του λόγο είπε «ποιήσωμεν άνθρωπον κατ’ εικόνα ημετέραν…». Και ο άνθρωπος πλάσθηκε ελεύθερος, με αυτεξούσιο και λόγο, όπως ερμηνεύει και ο άγιος Ι. Δαμασκηνός, «τό κατ’ εικόνα τό νοερόν δηλοί και τό αυτεξούσιον». Δηλαδή ο Θεός Λόγος έδωσε λόγο στόν άνθρωπο ώστε να επικοινωνήσει ο άνθρωπος με τόν Θεό και ό Θεός με τόν άνθρωπο. Να γνωρίσει ο άνθρωπος τόν Θεό που τόν έπλασε με τελικό του σκοπό να ενωθεί μαζί Του.

                Το δικαίωμα τού ανθρώπου να σκέπτεται και να εκφράζεται ελεύθερα, είναι συνδεδεμένο με τήν ίδια του τήν ύπαρξη, με τήν ζωή του, αλλά και με τόν θείο προορισμό του. Όπως αναφέρει και ο άγιος Νικόλαος Καβάσιλας, εάν χάσει ο άνθρωπος τήν ελευθερία του χάνει και τόν ίδιο του τόν εαυτό. Διότι ο εξαναγκασμός και η βία εμποδίζουν τον φυσιολογικό τρόπο ζωής αλλά και τήν άσκηση αρετής και τήν προσέγγιση τού Θεού (Γρηγόριος Παλαμάς).
                Τέτοιο εξαναγκασμό υφίστατο και η δυστυχής νεαρή δούλη που αναφέρεται στό κείμενο τών Πράξεων. Αιτία η υποβολή διαβολικού μαντικού πνεύματος αλλά και η εκμετάλλευσή της από τούς πονηρούς ανθρώπους. Είχε κυριευθεί ο νούς της από τήν πλάνη τού διαβόλου και είχε γίνει πειθήνιο όργανό του και προσέφερε πολλά κέρδη στούς κυρίους της.
                Ο ανθρώπινος νούς, για να έχει τήν άνεση τής ελεύθερης σκέψης και λόγου, πρέπει να είναι απαλλαγμένος από τήν επήρεια πονηρών πνευμάτων, από πάθη και από τόν εξαναγκασμό και τήν βία. Και για τόν λόγο αυτόν έχει μεγάλη ανάγκη από τόν φωτισμό και τήν χάρη τού λόγου τού Θεού, ώστε να απολαμβάνει τόν αέρα τής πνευματικής ελευθερίας.
               
                Από τήν στιγμή που ο Θεός έγινε άνθρωπος, ο Υιός και Λόγος τού Θεού «σάρξ εγένετο», αποκαλύφθηκε ο θείος λόγος με τήν διδασκαλία τού Ευαγγελίου τού Κυρίου. Διδασκαλία που διέδωσαν με τό κήρυγμά τους οι Απόστολοι. Ο θείος λόγος είναι δυνατότερος από τόν ανθρώπινο λόγο διότι φωτίζει, χαριτώνει, θαυματουργεί, διδάσκει θεογνωσία και οδηγεί στήν κατά Χριστόν πνευματική ελευθερία, που είναι ο θείος προορισμός τού ανθρώπου.
                Αυτόν τόν λόγο που ο Θεός ενέπνευσε στούς διακόνους τού Ευαγγελίου προσπάθησαν πολλές φορές να τον εμποδίσουν οι εχθροί τής αλήθειας, όπως το ιουδαϊκό κατεστημένο τής εποχής, οι άνθρωποι τών ειδώλων, η κοσμική εξουσία τών ρωμαίων αυτοκρατόρων. Αλλά μάταια κόπιασαν.
                Οι Απόστολοι πολλές φορές φυλακίστηκαν, στερήθηκαν τήν ελευθερία τους δια τής βίας για να σταματήσουν να κηρύττουν τόν λόγο τού Θεού και να φανερώνουν με ζωντανά θαύματα το μεγαλείο τής δόξας Του. Όμως ο Θεός έδειξε ότι δεν μπορεί κανείς να νικήσει τό θέλημά Του.
                 Όπως αναφέρει τό κείμενο τών Πράξεων, το νεαρό κορίτσι που πλανιόταν από διαβολικό πνεύμα μαντείας, φώναζε για να ακούσουν όλοι ότι οι Απόστολοι είναι απεσταλμένοι από τόν Θεό για να διδάξουν τόν δρόμο τής σωτηρίας στούς ανθρώπους. Προφανώς για να κρυφτεί η πλάνη τού διαβόλου πίσω από τήν αλήθεια.
                Ο απ. Παύλος επιτίμησε το πονηρό πνεύμα στό όνομα τού Ιησού Χριστού. Και το πονηρό πνεύμα έφυγε αμέσως μέσα από τήν νεαρή κόρη. Δηλαδή έδωσε πάλι στήν δύστυχη δούλη τήν ελευθερία της να σκέπτεται και να μιλάει χωρίς τόν καταναγκασμό τού διαβόλου. Και φανερώθηκε η δύναμη τού θείου λόγου.

                Παρά ταύτα, εκείνοι που εκμεταλλεύονταν τήν μαντεία τής νεαρής γυναίκας, κατάφεραν και έπεισαν τις αρχές με ψεύτικες κατηγορίες, ότι με τήν διδασκαλία τους οι Απόστολοι προσπαθούσαν να ανατρέψουν τα καθιερωμένα ρωμαϊκά ήθη τών κατοίκων τής περιοχής.
                Οι αρχές διέταξαν να τούς τιμωρήσουν με ραβδισμούς και τούς φυλάκισαν στά εσωτερικά κελιά τής φυλακής, δένοντάς τους τα πόδια για να μην μπορούν σε καμιά περίπτωση να αποδράσουν. Τέτοια ήταν η μανία τού διαβόλου, τού οποίου τήν πλάνη απεκάλυψαν οι Απόστολοι, ώστε ενέπνευσε τούς ανθρώπους τού σκότους να κάνουν τα πάντα για να τούς στερήσουν τήν ελευθερία τού κηρύγματος.
                Όμως τον λόγο τού Θεού καμιά δύναμη δεν μπορεί να τόν δεσμεύσει, αφού «ο λόγος τού Θεού ου δέδεται». Και συνέβη τό θαυμαστό και παράδοξο. Ενώ υμνούσαν οι Απόστολοι τόν Κύριος μέσα στήν φυλακή, έγινε μεγάλος σεισμός και σείσθηκαν τα θεμέλια τής φυλακής και όλες οι πόρτες τών κελιών άνοιξαν και όσοι ήταν δεμένοι ελευθερώθηκαν. Τό γεγονός αυτό έγινε αφορμή να πιστέψει ακόμη και ο δεσμοφύλακας και να βαπτισθεί μαζί με όλη του τήν οικογένεια.
                Αυτό το σημείο δείχνει φανερά πως κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί ή να ανατρέψει τήν διάδοση τού λόγου τού Ευαγγελίου. Κατά καιρούς άθεα καθεστώτα, τυραννικές εξουσίες ή και φανατικά θρησκεύματα προσπάθησαν να τεθούν εμπόδιο στήν διδασκαλία τού Κυρίου. Όμως ο Κύριος ανέδειξε μάρτυρες, ομολογητές, ιεραποστόλους και ένθερμους κήρυκες. Φώτισε ακόμη και άρχοντες αλλά και διώκτες με τήν δύναμη και τήν σοφία τού θείου λόγου και κραταίωσε τήν Εκκλησία. Οι πιστοί έγιναν περισσότεροι και η αληθινή γνώση εξαπλώθηκε σε όλον τόν κόσμο.
                Διότι ο Κύριος μας βεβαίωσε: «γνώσεσθε τήν αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς». Μάθετε τήν αλήθεια τού Θεού και εκείνη έχει τήν δύναμη να σας χαρίσει τήν πνευματική σας ελευθερία.

                Η ελευθερία του πνεύματος στήν εποχή μας νοείται ως ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ελευθερία έκφρασης. Μέσα όμως από αυτού τού είδους τήν πνευματική ελευθερία προβάλλονται, μεταφέρονται ιδέες, σκέψεις και πλάνες που διαστρέφουν τήν αλήθεια, που σκοτίζουν τό φώς τής πίστεως. Γίνονται αφορμή να παρασύρουν πολλούς αφελείς σε συλλογιστικά αδιέξοδα και φρούδες ελπίδες ανύπαρκτων παραδείσων.
                Η Εκκλησία, αντιθέτως, αξιοποιεί τήν ελευθερία τού ανθρώπινου λόγου και τής σκέψης για να φωτίσει τόν άνθρωπο στήν αλήθεια τού Χριστού. Ο Λόγος τού Θεού είναι Εκείνος που φωτίζει νού και καρδιά και οδηγεί τόν άνθρωπο στήν κατανόηση τής ύπαξρης τού Θεού και τής δικής Του.

Αρχιμ. Χ.Ν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: