Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Στην Τουρκία κατεδαφίζουν νύχτα ιστορικές εκκλησίες - κι εμείς κρατάμε τα μνημεία τής σκλαβιάς

Nύχτα τις γκρεμίζετε, μέρα θα τις ξαναχτίσουμε...
NYΧΤΑ Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Ισχυρισμοί για κατεδάφιση ερειπίων ιστορικής εκκλησίας στην Ριζούντα
Κάτοικοι του χωριού Οτζάκ της επαρχίας Παζάρ της Ριζούντας, οι οποίοι πριν από λίγο καιρό είχαν προσφύγει στην Διεύθυνση Μουσείων ζητώντας να τεθεί υπό προστασία η 400 ετών εκκλησία, υποστήριξαν πως τα ερείπια της εκκλησίας κατεδαφίστηκαν νύχτα με μηχάνημα έργου.

Οι χωρικοί υποστήριξαν πως η κατεδάφιση έγινε από άτομα μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος του Παζάρ και μέλος του ΑΚΡ Αχμέτ Μπασά, που διαθέτουν οικόπεδα στην περιοχή, και υπέβαλαν σχετική μήνυση. Ο δήμαρχος Μπασά ανέφερε πως για την εν λόγω εκκλησία μέχρις σήμερα δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο ή αρχείο. Ο Μπασά δήλωσε πως ¨Δεν υπάρχει κάτι σχετικό. Και καθώς δεν υπάρχει, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει¨.
Κάτοικοι του χωριού Οτζάκ που έχει 300 κατοίκους, τον περασμένο μήνα προσέφυγαν στην Διεύθυνση Μουσείων Ριζούντας και ζήτησαν η εκκλησία Αθήνας που λέγεται πως κτίστηκε στα 1600, να τεθεί υπό προστασία. Μετά από αυτό ήρθε μια ομάδα και έκανε έρευνες στον χώρο όπου ήταν τα ερείπια της εκκλησίας.

Οι χωρικοί υποστηρίζουν πως μετά από αυτό συνέβη μια παράξενη εξέλιξη. Στον χώρο όπου δεν υπάρχει δρόμος για οχήματα, ήρθε όχημα έργου που σκόρπισε τις πέτρες και άνοιξε λάκκους. Οι χωρικοί ενημέρωσαν την στρατοχωροφυλακή και άρχισε έρευνα.
¨ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ¨
Ο Οσμάν Γκεντσκούρτ-κάτοικος του χωριού, αναφέρει πως έκαναν εργασίες για να τεθεί υπό προστασία η εκκλησία που έχει φτάσει να είναι σύμβολο του χωριού, λέει πως για αυτό κατέφυγαν στην Διεύθυνση Μουσείων και δηλώνει : ¨Και ενώ διαρκούσαν οι προσπάθειες μας, μάθαμε πως ο δήμαρχος του Παζάρ Αχμέτ Μπασά και ο Ερντίντς Τελατάρ που έχουν οικόπεδα στην περιοχή, κάνουν προσπάθειες για να μην τεθεί υπό προστασία η περιοχή. Μάλιστα ακούσαμε πως υποσχέθηκαν στον μουχτάρη του χωριού μας να κάνουν εργασίες αποχέτευσης στο χωριό, με αντίτιμο να μην εγκρίνει να τεθεί υπό προστασία η συγκεκριμένη περιοχή. Προχτές το βράδυ οι τοίχοι της εκκλησίας γκρεμίστηκαν με μπουλντόζα.
OdaTV 15/5/2013
tourkikanea.gr
yiorgosthalassis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: