Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Η ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ



15
Η δύναμη της πίστης φαίνεται ότι μπορεί να νικήσει ακόμα και την κατάθλιψη! Νέα έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν σε μια ανώτερη δύναμη ανταποκρίνονται καλύτερα στην ψυχολογική ή ψυχιατρική θεραπεία.

Γιατροί του Νοσοκομείου «McLean» στο Μπέλμοντ της Μασαχουσέτης παρακολούθησαν για ένα χρόνο 159 ασθενείς, οι οποίοι συμμετείχαν σε ειδικό πρόγραμμα συμπεριφορικής θεραπείας που είχε οργανώσει το νοσοκομείο. Στόχος της έρευνας από την αρχή ήταν να ερευνήσουν τη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα πίστης ενός ασθενούς απέναντι στον Θεό, τις προσδοκίες του από τη θεραπεία και τα πραγματικά αποτελέσματά της.

Οι γιατροί κατέγραψαν τα επίπεδα κατάθλιψης, ευεξίας, ακόμα και αυτοτραυματισμού των ασθενών στην αρχή και στο τέλος του θεραπευτικού προγράμματος. Από τη σύγκριση που έκαναν στο τέλος διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν «καθόλου» ή μόνο «ελάχιστη» πίστη στον Θεό ήταν δύο φορές πιο πιθανόν να μην ανταποκριθούν στη θεραπεία, σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν υψηλότερα επίπεδα πίστης. Επίσης πάνω από το 30% των ασθενών που υποστήριξαν ότι δεν είχαν κάποια συγκεκριμένη χριστιανική πίστη εμφάνισε τα ίδια οφέλη σε επίπεδο θεραπείας, αν η πίστη τους σε μια ανώτερη δύναμη γενικά ήταν σε επίπεδα από μεσαία μέχρι υψηλά.

«Η δουλειά μας δείχνει ότι οι άνθρωποι με μέτρια ώς υψηλή πίστη σε μια ανώτερη δύναμη πάνε σημαντικά καλύτερα ύστερα από βραχυπρόθεσμη ψυχιατρική θεραπεία, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν έχουν πίστη, ανεξάρτητα από τη θρησκεία που ασπάζονται» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δημοσίευση της έρευνας στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Affective Disorder». Οπως εξηγεί ο δρ Ντέιβιντ Ρόσμαριν, γιατρός του νοσοκομείου «McLean» και εκπαιδευτής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Harvard Medical, η πίστη δεν συνδέεται μόνο με τη βελτίωση της διάθεσης αλλά και με τη μείωση των επιπέδων κατάθλιψης και της τάσης αυτοτραυματισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες έρευνες έχουν αναδείξει τη δύναμη της προσευχής και στη σωματική υγεία. Ερευνα που έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο παρακολούθησε την επίδραση της προσευχής σε 393 ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα. Οσοι προσεύχονταν αποδείχθηκε ότι είχαν λιγότερες επιπλοκές και χρειάζονταν λιγότερα φάρμακα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: