Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Πέντε διατροφικές προτάσεις που φτιάχνουν τη διάθεση


Μαρία Μεραμβελιωτάκη – Simon Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner

«Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και ο καλός ύπνος έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία. Η τροφή λειτουργεί ως ένα είδος φαρμάκου που προστατεύει τον εγκέφαλο. Από την τροφή παράγονται όλες οι θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει. Το είδος λοιπόν των τροφών που καταναλώνουμε επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και φυσικά την ψυχική μας υγεία. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση έτοιμων κέικ, κρουασάν, ντόνατ καθώς και εδεσμάτων fast food, όπως χάμπουργκερ, χοτ ντογκ και πίτσες σχετίζεται με την κατάθλιψη. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Nutrition, έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τροφές fast food έχουν 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη και ότι η σχέση τροφής – διάθεσης είναι αναλογική, δηλαδή όσο περισσότερο junk food καταναλώνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης.
Όπως όμως οι συγκεκριμένες τροφές σχετίζονται με την εμφάνιση κατάθλιψης, υπάρχουν άλλες που αποδεδειγμένα βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης.
Τι να εντάξεις στη διατροφή σου για να έχεις καλή διάθεση:
Σύνθετους υδατάνθρακες (πλήρη δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά). Αντίθετα, απόφυγε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ζάχαρη, γλυκά και προϊόντα από άσπρο αλεύρι), που είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε γλυκόζη απορροφώνται γρήγορα από το αίμα και αυτό μπορεί να δίνει την εντύπωση μιας παροδικής αύξησης της ενεργητικότητας του οργανισμού, η οποία όμως χάνεται πολύ σύντομα κάνοντάς μας στο τέλος να νιώθουμε κουρασμένοι και «πεσμένοι».
Πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του αμινοξέος τρυπτοφάνη, που φαίνεται από μελέτες να σχετίζεται με την ψυχική διάθεση. Η τρυπτοφάνη λειτουργεί ως πρόδρομος για την παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία θεωρείται ο νευροδιαβιβαστής της διάθεσης, ο χημικός αγγελιαφόρος του εγκεφάλου μας, που μας κρατά συναισθηματικά και κοινωνικά σταθερούς. Οι γυναίκες έχουν συχνά μεγαλύτερη δυσκολία να διατηρούν τη διάθεσή τους σταθερή, επειδή η εναλλασσόμενη ισορροπία των ορμονών τους επηρεάζει και τη σεροτονίνη. Πηγές πρωτεΐνης είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ψάρι, τα αυγά, το γάλα, το τυρί, τα φασόλια και οι φακές.
Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία αποδεδειγμένα βοηθούν στην πρόληψη και τη βελτίωση καταθλιπτικών διαταραχών, ενώ ενισχύουν τη μνήμη και τη μάθηση. Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε αφθονία στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο γαύρος και η σαρδέλα, καθώς και στον λιναρόσπορο και τους ξηρούς καρπούς.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ειδικά το φυλλικό οξύ, που προστατεύουν από την επιδείνωση των γνωσιακών λειτουργιών, βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες και ενισχύουν τη δράση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Είναι βοηθητικό λοιπόν για την ψυχική υγεία να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ, όπως είναι το σπανάκι και τα λαχανικά με πράσινα φύλα, ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού, η μαγιά μπίρας κ.ά.
Άφθονα υγρά (νερό, χυμοί). Η περιορισμένη κατανάλωση υγρών επιδεινώνει και την ψυχική υγεία, αφού ακόμα και τα πρώιμα συμπτώματα ελαφριάς αφυδάτωσης επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Καλό είναι επίσης να περιορίσεις την καφεΐνη και το αλκοόλ».
http://www.goldenmag.gr/archives/48778#.UNhhn-Qz3DV

Δεν υπάρχουν σχόλια: