Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ο πυρετός κάνει (και) καλό!


Ξεκινάει η εποχή της έξαρσης της γρίπης και το παιδί έχει πυρετό. Ποια είναι η πρώτη σας κίνηση; Οι περισσότεροι γονείς, πάντως, κάνουν τα πάντα για να τον καταπολεμήσουν: κρύες κομπρέσες και αντιπυρετικά «επιστρατεύονται» για να ρίξουν τον πυρετό του παιδιού τους. Είναι σωστή όμως αυτή η τακτική; 



«O πυρετός είναι χρήσιμoς, γιατί μπορεί να βοηθήσει
τα παιδιά να καταπολεμήσουν μια ασθένεια»
Οι περισσότεροι γονείς, πάντως, κάνουν τα πάντα για να τον καταπολεμήσουν: κρύες κομπρέσες και αντιπυρετικά «επιστρατεύονται» για να ρίξουν τον πυρετό του παιδιού τους.   
Φαίνεται, όμως, ότι η υψηλή θερμοκρασία είναι χρήσιμη, γιατί μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τα παιδιά να καταπολεμήσουν την ασθένεια, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Μια Αμερικανίδα παιδίατρος επισημαίνει ότι ο υψηλός πυρετός που αποτελεί χαρακτηριστικό πολλών ασθενειών της παιδικής ηλικίας, μπορεί να βοηθήσει το παιδί, αναγκάζοντάς το να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί περισσότερο. 
Αυτή η ιδιότητα του πυρετού είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ο ύπνος και η ξεκούραση είναι παράμετροι ζωτικής σημασίας για την ανάρρωση των παιδιών και όχι μόνο.
Η Hannah Chow-Johnson, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Loyola στο Σικάγο, δήλωσε ότι συχνά οι γονείς τη ρωτούν τι πρέπει να κάνουν όταν τα παιδιά τους έχουν υψηλό πυρετό.
«Στις περισσότερες τηλεφωνικές κλήσεις που δέχομαι οι γονείς ακούγονται ανήσυχοι και θέλουν να ξέρουν πότε ο πυρετός θεωρείται ότι είναι πολύ υψηλός. Αυτό που πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν όμως, είναι ότι συχνά, ο πυρετός είναι «φίλος» του παιδιού τους. Μπορεί πραγματικά να το βοηθήσει να αναρρώσει πιο γρήγορα, ειδικά αν πρόκειται για μια ίωση», λέει η ειδικός. 
Την επόμενη φορά λοιπόν που το παιδί σας «σηκώσει» πυρετό, προτού  καταφύγετε στα αντιπυρετικά, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.  

Πότε θεωρείται φυσιολογική η θερμοκρασία ενός παιδιού

Αντίθετα με τους ενήλικους, στους οποίους η φυσιολογική θερμοκρασία κυμαίνεται από το 36 C έως και το 36,8° C, στα παιδιά ακόμα και το 37,5° C θεωρείται φυσιολογική. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι φυσιολογικές θερμοκρασίες είναι:
Από... 
...το ορθό: 36,6° C-38° C
...το στόμα: 35,5° C -37,5° C
...τη μασχάλη: 34,7° C -37,3° C
...το αυτί: 35,8° C-38° C

Πως θα πάρετε τη θερμοκρασία του

  • Πριν από τη λήψη της θερμοκρασίας του παιδιού σας, καθαρίστε το θερμόμετρο με λίγο οινόπνευμα
  • Αν παίρνετε τη θερμοκρασία του παιδιού σας από το στόμα, πρέπει να μεσολαβήσουν  τουλάχιστον 20 λεπτά από τη στιγμή που το παιδί έφαγε ή ήπιε, κάποιο ζεστό ή κρύο, φαγητό ή ρόφημα
  • Μην λαμβάνετε  τη θερμοκρασία του παιδιού σας αμέσως μετά το μπάνιο
  • Ποτέ μην αφήνετε το παιδί μόνο του, με το θερμόμετρο, ειδικά αν έχετε θερμόμετρο υδραργύρου.
  • Αφού πάρετε τη θερμοκρασία του, καθαρίστε το θερμόμετρο με λίγο οινόπνευμα

Αυτό το γνωρίζατε;

Ο πυρετός αποτελεί ένδειξη ότι ο οργανισμός μας αντιδρά και προσπαθεί να καταπολεμήσει την ασθένεια που τον ταλαιπωρεί. Η υψηλή θερμοκρασία αποτελεί το «όπλο» το οποίο έχει τη διάθεσή του το σώμα μας για να αναχαιτίσει τα μικρόβια ή του ιούς, η ανάπτυξη των οποίων ευνοείται όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι φυσιολογική. 
Ορισμένες φορές, μάλιστα, η απουσία πυρετού αποτελεί ένδειξη πως έχει καμφθεί η άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις λοιμώξεις.

Επιμέλεια: Μάνος Σιγανός

από pathfinder

http://hamomilaki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: