Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

"Εκείνοι που ηττήθηκαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν αφήνουν τη Σερβία να ενταχθεί στην ΕΕ", δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ί. Ντάτσιτς



"Οι ηττημένοι του Β' Παγκόσμιου πολέμου εμπόδιο στη Σερβία"
Η Σερβία με τον αγώνα της κατά του φασισμού και τα θύματα που είχε, αξίζει να είναι τμήμα της Ευρώπης, αλλά δεν την αφήνουν να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκείνοι που ηττήθηκαν και μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν να οικοδομούν τη νέα Ευρώπη, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας παρευρέθηκε χθες σε τελετή μνήμης στο χωριό Ντράγκινατς για τα 3.000 θύματα που εκτελέστηκαν το 1941 και τόνισε ότι «λησμονήθηκαν τα θύματα της Σερβίας, η ιστορία διαστρεβλώθηκε και οι ηττημένες δυνάμεις έγιναν σημαντικότερες για τα Βαλκάνια απ’ ότι η Σερβία.

«Εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους εδώ, ήταν αθώα θύματα, έδωσαν τις ζωές τους για τη νέα Ευρώπη και την ΕΕ, όπου τώρα μας συμβουλεύουν πως για να προσχωρήσουμε σε αυτή πρέπει να επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί ό,τι άρχισε στον Α’ και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κι αυτό είναι η Σερβία να γίνει όσο το δυνατόν μικρότερη» ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς στην ομιλία του στη τελετή μνήμης για τα θύματα της γερμανικής κατοχής το 1941.
«Σήμερα, μετά τις γενοκτονίες από τις οποίες επιβιώσαμε στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, επειδή ήμασταν στο πλευρό της σωστής πλευράς της διεθνούς κοινότητας, η Σερβία δεν αξίζει να έχει άδικη αντιμετώπιση, επειδή ήταν πάντα στην πλευρά που αγωνιζόταν κατά του φασισμού» σημείωσε.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός, όπως μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ του Βελιγραδίου, εκτίμησε ότι η Σερβία στη μάχη για τις ανθρώπινες και ευρωπαϊκές αξίες έδωσε πολλά περισσότερα από άλλες χώρες που έγιναν πολύ πιο εύκολα μέλη τη της ΕΕ και «οι οποίες σήμερα λένε ότι η Σερβία δεν έχει θέση στην ΕΕ, κάθε μέρα μας απειλούν, τονίζουν ότι η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και ότι πρέπει και πάλι να επαναφέρουν για μας τις θεωρήσεις εισόδου».
«Πρέπει να συγχωρήσουμε εκείνους που διέπραξαν το έγκλημα, αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, ούτε να παραδεχθούμε ότι τα θύματά τους ήταν πιο πολύτιμα από τα δικά μας. Είναι σημαντικό να είναι γνωστό ποιός ήταν με ποιά πλευρά. Εμείς ήμασταν με την πλευρά της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Αναμένουμε εκείνοι στο πλευρό των οποίων ήμασταν και σήμερα να είναι με την πλευρά της αλήθειας και της δικαιοσύνης όσον αφορά τη Σερβία» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς προσθέτοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εμποδιστούν νέοι πόλεμοι, αλλά και η παραχάραξη της ιστορίας». News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Κέρδος online 15/10/2012 11:44

Δεν υπάρχουν σχόλια: