Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Βήματα προς την απελευθέρωση!


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


                  "Επεκαλούντο τον Κύριον και επήκουσεν αυτών"
                                                             Ψαλμός 98ος

[Σύμφωνα με τη "θεωρία της παγκοσμιοποίησης"  "όταν όλος ο πλούτος συγκεντρωθεί στους λίγους, θα ξεχειλίσει και θα καλύψει και τις ανάγκες των φτωχών"!

      Η θεωρία δεν προβλέπει με ποιο τρόπο θα αντιμετωπισθούν οι ανάγκες των φτωχών, ώσπου να συγκεντρωθεί όλος ο πλούτος στους λίγους, για να ξεχειλίσει και να καλύψει και τις ανάγκες των φτωχών.   Οι φτωχοί που βρίσκονται στα όρια της ύπαρξης, που αντιμετωπίζουν τη βία, την ανίατη ασθένεια, τη φτώχεια, τα γηρατειά,  πρέπει να περιμένουν  να ξεχειλίσει ο πλούτος που συγκεντρώνεται στους λίγους! ]


          Ρώτησα κάποιον νέο, τί διαφέρουμε εμείς από τους δυτικούς και μου απάντησε: "Εμείς περιμένουμε απ΄ το Θεό"! Η διαφορά μας είναι όπως η διαφορά μεταξύ του "είναι" και του "έχειν".

         Οι Έλληνες είναι ένας λαός "εκστρατείας", εκπαιδευμένος στις συνθήκες του χάους. Στους αρχαίους Σπαρτιάτες η στρατιωτική θητεία διαρκούσε 65 χρόνια!

          "Εμείς περιμένουμε απ΄ το Θεό"!  Ο σύνδεσμος του πιστού είναι ζωντανός. "Αυτό που με στηρίζει περισσότερο  είναι η θέληση να μην είμαι με το μέρος αυτών που πρόδωσαν το Χριστό ή απλά με τους τυφλούς. Εδώ βρίσκεται για μένα τώρα το ζωογόνο κέντρο του Ευαγγελίου". (Γκ.Μαρσέλ, To Είναι και Έχειν, Εκδ.Δωδώνη)

        Όπως λέει ο Απόστολος Παύλος, αν ήθελα να αρέσω στους ανθρώπους, δεν θα ήμουν δούλος του Χριστού. Ο Απόστολος Παύλος δεν περίμενε να αρέσει στους ανθρώπους. Ένας κόσμος που περιμένει να αρέσει στον εαυτό του έχει απομακρυνθεί απ΄  το Θεό.

        Σύμφωνα με την Αγία Γραφή δεν υπάρχει δρόμος  για την απελευθέρωση ενός χριστιανικού λαού, όπως είναι ο ελληνικός λαός. Η απελευθέρωση είναι ο δρόμος. Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε κάνει  , για την απελευθέρωση το κάνει. Κάθε σκέψη, λόγος ή έργο έχει σκοπό την απελευθέρωση.

        Ήδη πρέπει να αρχίζουμε να μετράμε τα βήματα της απελευθέρωσης. Πρώτο βήμα είναι η εκλογή αρχόντων οι οποίοι να υπερασπίζονται την Ορθοδοξία αντί να την πολεμούν και να την υποσκάπτουν.(Β΄ Χρονικών, 1-13).

       Ο ελληνικός λαός οδεύει προς την απελευθέρωση, διότι είδε τους άρχοντές του, όπως τους περιγράφει η Αγία Γραφή: "αλαζονικούς, θρασείς, αδίκους, δόλιους και συκοφάντες...
Δια τούτο ο Θεός θα τους καταργήσει.... Ο κόσμος θα γελάσει με τον άνθρωπο που δεν στηρίχθηκε στο Θεό, αλλά στα πλούτη του και σε εφήμερα και μάταια πράγματα: "  
(Ψαλμός 51ος).

     Ένα ακόμα βήμα προς την απελευθέρωση είναι ο φόβος  των αρχόντων: Θα φοβηθούν, λέει ο προφήτης Ησαϊας στο "κατηγορώ" του,  όπως μπροστά σε ένα ποτάμι που το σπρώχνει η θύελλα:
Θα φοβηθούν γιατί είναι άδικοι, γιατί φορτώνουν δυσβάστακτα φορτία στους καταπιεσμένους και τους δένουν με άδικα συναλλάγματα!  
(Ησαϊας 58, 6).
 Όπως χιλιάδες χρόνια πριν έτσι και σήμερα.
(παρέμβαση από ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: