Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Στήν Ελλάδα τών .... προοδευτικών τα πανεπιστήμια πατώνουν.



Στην Ελλάδα τα… χειρότερα πανεπιστήμια του κόσμου

Στις χαμηλότερες θέσεις της λίστας του QS World University Ranking κατατάσσονται τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με τη λίστα της διεθνούς αξιολόγησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στις θέσεις 501-550, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 451-500, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών στις θέσεις 601+ σε σύνολο 700 Πανεπιστημίων.
Την κατάσταση φαίνεται να σώζει έστω και για λίγο το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, που βρίσκεται στις θέσεις 401-500.
Πέρα από τη λίστα της αξιολόγησης, τα ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται να έχουν και χειρότερες επιδόσεις σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας για παράδειγμα, το 2011 είχε λάβει την 387η θέση ενώ το 2009, την 177η θέση!
Η λίστα «QS World University Ranking» συντάσσεται από το 2004, θεωρείται από τις πλέον έγκυρες και καταρτίζεται βάσει έξι κριτηρίων: τη φήμη των Ιδρυμάτων στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τον κόσμο τής αγοράς, την αναλογία καθηγητών/ φοιτητών, τις αναφορές σε επιστημονικές επιθεωρήσεις και διεθνή ΜΜΕ, τον διεθνή προσανατολισμό τους και τον αριθμό των ξένων φοιτητών.
Κορυφαίο πανεπιστήμιου του κόσμου για φέτος, αναδείχθηκε το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ενώ ακολουθούν τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Χάρβαρντ.
Στις δέκα πρώτες θέσεις, τα 6 πανεπιστήμια είναι αμερικανικά και τα τέσσερα βρετανικά.
Από την Ευρώπη (πλην Βρετανίας), η ελβετική πολυτεχνική σχολή της Λωζάννης  βρίσκεται στην 29η θέση, η γαλλική Εκολ Νορμάλ Σουπεριέρ στην 34η, η γερμανική Πολυτεχνική Σχολή Μονάχου στην 53η θέση και το επίσης γερμανικό Πανεπιστήμιο τής Χαϊδελβέργης στην 55η θέση.
Στα πρώτα 220 πανεπιστήμια, την Ευρώπη εκπροσωπούν ακόμη η Ολλανδία (με κορυφαία τα πανεπιστήμια του Άμστερνταμ στην 62η θέση και του Λάιντεν στην 75η θέση), η Φινλανδία (πανεπιστήμιο του Ελσίνκι - 78η θέση), η Σουηδία (πανεπιστήμιο της Ουψάλας - 81η θέση), η Δανία (πανεπιστήμιο του Άαρχους - 89η θέση) και ακόμη η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: