Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Ψηφιακή αναπαράσταση της Μάχης του Μαραθώνα το 490 π.Χ (video)


διαβάστε και το σχόλιο για την ορθή τοποθέτηση των στρατευμάτων.

Ψηφιακή αναπαράσταση της Μάχης του Μαραθώνα το 490π.Χ
Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε στα πλαίσια της εκθέσεως "Δημοκρατία και η Μάχη του Μαραθώνα" στο Ζάππειο Μέγαρο (29/Οκτ/10). Είναι


μια προσπάθεια ώστε να γίνει κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο έγινε η μάχη. Η τοποθεσία, η ανάπτυξη των στρατευμάτων και η τακτική μάχης που έδωσε στους Έλληνες το νικηφόρο αποτέλεσμα.Ή έκθεση έγινε από τον Σπύρο Μερκούρη, τον ακούραστο αδελφό της Μελίνας που ακόμα και στα 85 του δηλώνει το παρόν του στο πολιτιστικό προσκήνιο.Την δημιουργία και προβολή του ντοκιμαντέρ στα ΜΜΕ ανέλαβε η Honeybee.
agiazoni.gr/
---------------------------------------
Αγαπητή "Συνοδοιπορία",

       Η Ψηφιακή Αναπαράστασι της Μάχης του Μαραθώνος, έχει δύο σοβαρές παραλήψεις "τακτικής" που εφήρμωσε ο Μιλτιάδης κατά την μάχη, εκμεταλλευόμενος το έδαφος εις τό έπακρόν. Επιτρέψτε μου να τις προσθέσω, όπως τις θημάμαι από τα μαθήματα Στρατιωτικής Τακτικής στην Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι (δεκαετία του εξήντα).

       1. Ο Μιλτιάδης τοποθέτησε την "πλάτη" του Ελληνικού "ελαφρού" κέντρου τους λόφους δυτικά της Ραμνούντος, κατά μήκος των οποίων είχε ακροβολήσει, κρυμμένους μέσα σε θάμνους, σώματα τοξοτών, οι οποίοι, με την υποχώρησι του "ελαφρού" κέντρου και την επέλασι του "βαριού" κέντρου των Περσών πήδησαν από τούς θάμνους και κυριολεκτικά το απεδεκάτησαν, τρέποντάς το σέ άτακτο φυγή. Η δε ταυτόχρονη πλευροκόπησί τους από τα άκρα των Ελλήνων και η εξουδετέρωσι των άκρων των Περσών είχε σαν αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη εξέλιξι της μάχης πρός την θάλασσα.

       2. Στην δεύτερη αυτή φάσι της μάχης ο Μιλτιάδης κατεύθυνε το αριστερό άκρο των Ελλήνων έντονα πρός τα δεξιά, με αποτέλεσμα ο όγκος των βαρέως οπλισμένων Περσών να πέσουν στό έλος του Σχινιά και να βυθισθούν κυριολεκτικά στην λάσπη, αυξάνοντας τις απώλιες των Περσών στο πολλαπλάσιο.

       Και κάτι συμπληρωματικό. Μετά την Μάχη του Μαραθώνος και την αναχώρησι των Περσών, οι Έλληνες "σκοποί" παρατήρησαν, ότι οι Πέρσες δεν "ανοιχτηκαν" στο Αιγαίο, αλλά έστριψαν γύρω από το Σούνιο. Τότε, ο Μιλτιάδης έπεισε τούς Στρατηγούς, αλλά και τούς οπλίτες, να μη αναπαυθούν, αλλά να πορευθούν "Αθήναζε" και να σώσουν την πόλι. Καί, μετά από την αξαντλητική Μάχη του Μαραθώνος, οι Έλλήνες οπλίτες έκαναν νυκτερινή πορεία 7 ωρών και πρόλαβαν να στρατοπεδεύσουν μεταξύ Φαλήρου και Φλοίσβου. Όταν οι Πέρσες είδαν τους Έλληνες έτοιμους πάλι γιά μάχη, εστράφησαν προς το Αιγαίο και έπλευσαν στα ανατολικά.

       Κατά τους ειδικούς περί την στρατιωτική τακτική είναι μία μάχη που κερδιθηκε περίλαμπρα δύο φορές. Μία στον Μαραθώνα μέ σκληρή αναμέτρησι μέ αριθμητικά πολύ ανώτερους εχθρούς. Και άλλη μία, χωρίς να κινηθή κανείς από τις θέσεις τους στίς παραλίες του Φαλήρου και του Φλοίσβου. Ένα μεγάλο τρόπαιο γιά τήν Ελληνική ψυχή.

       Με εκτίμησι,

       Λεωνίδας Στυλιανόπουλος  

Δεν υπάρχουν σχόλια: