Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Στη Ρωσία οι μαθητές μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά και Θρησκευτικά. Στην Ελλάδα;



Μίλησαν για τον Αριστοτέλη, το Μέγα Αλέξανδρο, τον Όμηρο και έδειξαν με ξεχωριστό τρόπο, πόσο εντυπωσιάστηκαν από την ουσιαστικότερη γνωριμία που είχαν με την ιστορία και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης. Δεν παρέλειψαν, να εκφράσουν την επιθυμία τους για την διδασκαλία των θρησκευτικών από τη δημόσια εκπαίδευση της Ρωσίας.
Οι μαθητές του 610ου Κλασικού Γυμνασίου της Αγίας Πετρούπολης ξάφνιασαν τους τηλεθεατές του Εκκλησιαστικού Τηλεοπτικού Σταθμού 4Ε με τις γνώσεις τους για την Αρχαία Ελλάδα και απέδειξαν ότι τα καταφέρνουν περίφημα στα Αρχαία Ελληνικά αφού αποτελούν βασικό μάθημα στο σχολείο τους.
Δεκατρία παιδιά ηλικίας 13 έως 15 χρόνων βρέθηκαν για λίγες ημέρες στη Μακεδονία, για να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές όπου έζησαν οι Μεγάλοι Έλληνες, ενώ με την άφιξης τους ξεναγήθηκαν αμέσως στις εκκλησίες Αγίου Δημητρίου και Αγίας Σοφίας...
Σε άπταιστα ελληνικά συνομίλησαν με παιδιά της ηλικίας τους και μετέφεραν -στη συνέντευξη που παραχώρησαν στην 4Ε- τις εμπειρίες τους από τα όσα συζήτησαν μεταξύ τους. Τα θέματα αφορούσαν από την πολιτική κατάσταση των δυο λαών έως και τα μαθήματα επιλογής στα δυο διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα. Εντύπωση τους προκάλεσε το γεγονός ότι στη Ρωσία γίνονται προσπάθειες καθιέρωσης του μαθήματος των Θρησκευτικών στη Δημόσια εκπαίδευση, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει διάθεση κατάργησής τους από την πλευρά των διοικούντων.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει για την καθιέρωση της διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Δημόσια Σχολεία της Ρωσίας θα την υποστηρίξω» επεσήμανε ο Διευθυντής του 610ου Κλασικού Γυμνασίου της Αγίας Πετρούπολης Σεργκέι Μπουριάσκο και υπογράμμισε: «Στη Ρωσία η πίστη παίζει σημαντικό ρόλο και νομίζω ότι τέτοιες αλλαγές στην παιδεία θα βρούν γόνιμο έδαφος».
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Ρωσικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Ναταλία Σουμπονίσκαγια υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της αδελφοποίησης σχολείων μεταξύ των δυο λαών και ανέδειξε ότι συνδετικός κρίκος όλων αυτών των προσπαθειών είναι η Ορθοδοξία.
Στην εκπομπή «Ματιές στο σήμερα» ο δημοσιογράφος Γιώργος Ροδάκογλου παρουσίασε στους φιλοξενούμενους του Εκκλησιαστικού Τηλεοπτικού Σταθμού 4Ε, την πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη μιας αρχαίας ελληνικής κατοικίας στην περιοχή Ταμάν της Νότιας Ρωσίας κοντά στην πόλη Ανάπα. Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει εκεί πληθώρα ευρημάτων ωστόσο οι ανασκαφές διεξάγονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς το σημείο είναι απομακρυσμένο και οι θερμοκρασίες κυρίως κατά τις βραδινές ώρες είναι πολύ χαμηλές.

Ιστοσελίδα στα αρχαία Ελληνικά
Εκείνο όμως που κέντρισε περισσότερο την περιέργεια των παιδιών ήταν η γνωστοποίηση μέσω της 4Ε της ιστοσελίδας www.αkwn.net, δημιούργημα του Ισπανού Χουάν Κοντέρχ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκοτίας στην οποία όλες οι ειδήσεις γράφονται στα αρχαία Ελληνικά!
Η αγάπη του καθηγητή Χουάν Κοντέρχ για την αρχαία ελληνική ξεκίνησε από τα μαθητικά του χρόνια, όταν την πρωτοδιδάχτηκε στο γυμνάσιο. «Μόλις ήρθα σε επαφή μ' αυτή τη γλώσσα μου άρεσε, όπως μου είχαν αρέσει και τα λατινικά. Έτσι, αποφάσισα ότι θα περνούσα την υπόλοιπη ζωή μου μελετώντας τις δύο αυτές γλώσσες», δηλώνει στην ιστοσελίδα του τονίζοντας ότι η γνώση της γλώσσας ενός σπουδαίου πολιτισμού, όπως ο αρχαιοελληνικός, δεν μπορεί παρά να μας ωφελήσει. «Όσο πιο πολύ κοιτάζουμε στο παρελθόν, τόσο πιο ικανοί γινόμαστε να κοιτάξουμε στο μέλλον», λέει χαρακτηριστικά ο Ισπανός καθηγητής.

Ιστορία 180 χρόνων
Το γυμνάσιο της Αγίας Πετρούπολης στο οποίο που σπουδάζουν οι Ρώσοι μαθητές συμπληρώνει μια ιστορία 180 χρόνων. Ιδρύθηκε από τον Ευγένιο Βούλγαρη με την υποστήριξη του Ιωάννη Καποδίστρια και της Μεγάλης Αικατερίνης.
«Ήμουν μαθήτρια εκεί και έγινα καθηγήτρια. Μάθαινα από μικρή Αρχαία Ελληνικά και τώρα διδάσκω Αρχαία Ελληνικά. Ό,τι γνώσεις έχω, πρέπει να τις μεταφέρω στους άριστους μαθητές μου» δήλωσε με καμάρι η Ναταλία Κουνίτσκοβα, καθηγήτρια Αρχαίων και Νεοελληνικής Γλώσσας επισημαίνοντας: « παρόλο που είναι δύσκολο μάθημα, βάζει το μυαλό των παιδιών σε εγρήγορση».
Οι μαθητές του 610oυ Γυμνασίου της Αγίας Πετρούπολης δεν άφησαν ανεκμετάλλευτο το γεγονός της μετάδοσης του προγράμματος της 4Ε μέσω του δορυφόρου Hellas Sat και μέσω του διαδικτύου www.tv4e.gr, και έστειλαν ευχές και χαμόγελα στους συγγενείς τους που εκείνη την ώρα παρακολουθούσαν την εκπομπή από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: