Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Από την αρχή της Καινής Διαθήκης υπάρχει ένα παγκόσμιο νόημα και μήνυμα. Η σάρκωση του Λόγου του Θεού συντελείται μεν σε συγκεκριμένο τόπο, λαό και χρόνο, αγκαλιάζει όμως όλο το ανθρώπινο γένος.
Ο Ιησούς καλεί στην Βασιλεία Του τους πάντες χωρίς καμιά εξαίρεση, δείχνοντας ιδιαίτερη στοργή στους ελάχιστους, τους πάσχοντες, τους κατατρεγμένους.  Και αυτή η μεγάλη χαρά πρέπει να μεταδοθεί και να ζωογονήσει κάθε λαό, χωρίς διάκριση φυλής, γλώσσας, καταγωγής.
Ο Λόγος του Θεού με την σάρκωσή Του προσλαμβάνει όλο το ανθρώπινο, το βάθος της ουσίας της ανθρώπινης φύσεως και όχι κάτι από το εξωτερικό κέλυφός της. Έτσι, με την πρόσληψη της ανθρώπινης φύσεως ο απρόσιτος Θεός προσέδωσε ιδιαίτερη αξία στο ανθρώπινο πρόσωπο συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου σώματος - του αριστουργήματος αυτού της δημιουργίας-, καθώς και σε ολόκληρη την κτίση στην οποία οργανικά ο άνθρωπος μετέχει.
Η ύλη, ο κόσμος, δεν αποτελεί κάτι που υπάρχει εκτός, παράλληλα ή ανεξάρτητα από τον Δημιουργό. Τελικά, η παγκοσμιότητα του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού υπερβαίνει ακόμη και την έννοια του "πανανθρώπινου". Επεκτείνεται σε όλην την κτίση.

Από το βιβλίου του Μακ. Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, "Ιεραποστολή στα ίχνη του Χριστού", εκδ. Αποστολικής Διακονίας, σ. 281-2

Δεν υπάρχουν σχόλια: