Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Ο άγιος παιδομάρτυς Γαβριήλ του Ζβιέρκι Πολωνίας



Posted by kantonopou at Αυγούστου 25, 2011
Ένας από τους πιο λαοφιλείς και πιο γνωστούς αγίους στην Πολωνία είναι ο παιδομάρτυρας Γαβριήλ. Γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου 1684 στό χωριό Ζβιέρκι κοντά στό Μπιαλύστοκ (βορειοανατολική Πολωνία) από οικογένεια ευσεβών ορθοδόξων αγροτών.
Ο μικρός Γαβριήλ πίστευε θερμά στο Θεό και αγαπούσε την Εκκλησία αφού δαπανούσε την ημέρα του μέσα και έξω από το Ναό του χωριού του. Εκείνη την εποχή γίνονταν διωγμοί και διακρίσεις κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας από τους Ρωμαιοκαθολικούς στην Πολωνία. Όταν ο Άγιος ήταν σε ηλικία 6 ετών, απήχθηκε από τονΔιοικητή του χωριού Ζβιέρκι και οδηγήθηκε στην πόλη Μπιαλύστοκ, όπου και μαρτύρησε, στις 20 Απριλίου του 1690. Μετά το μαρτυρικό τέλος του παιδιού και θέλοντας να κρύψουν το γεγονός, απόθεσαν το άψυχο σώμα του σε ένα δάσος της περιοχής.
Μετά την εύρεση του, ενταφιάσθηκε στο κοιμητήριο του χωριού. Όταν οι Χριστιανοί άνοιξαν τον τάφο του, βρήκαν το ιερό λείψανό άφθορο και έβγαζε άγιο Μύρο. Το απέθεσαν στον τοπικό ναό όπου σώθηκε από φωτιά το 1746, εν συνεχεία μεταφέρθηκε στο Σλούτσκ (σημερινή Λευκορωσία) το 1755, και αργότερα στην πόλη Μπιαλύστοκ της Πολωνίας, όπου παρέμεινε μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε μεταφέρθηκε στη Ρωσία, στο ναό της Υπεραγίας Σκέπης του Γκρόντνο. Το 1820 έγινε η επίσημη ανακατάταξη του νέου Μάρτυρος Γαβριήλ.
Στις 21 Σεπτεμβρίου του έτους 1992, το ιερό λείψανο μετακομίσθηκε με τιμές και ευλάβεια στην πόλη του Μπιαλύστοκ, και τοποθετήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου όπου κάθε μέρα οι πιστοί προσκυνούν και προσεύχονται στον άγιο Γαβριήλ. Πολλά θαύματα και θεραπείες, έχουν αναφερθεί στην μεσιτεία του Αγίου καθώς και κατάπαυσις επιδημίας πανώλης.
Στα τέλη του 20ου αιώνα στο πατρικό χωριό του αγίου, ιδρύθηκε ένα γυναικείο μοναστήρι. Με πολλές θυσίες των μοναχών και Πολωνών ορθοδόξων κτίζεται Ναός επ’ ονόματι του Αγίου, στον οποίο και πρόκειται στο μέλλον να αποτεθεί η μικρά λάρνακα με τα ιερά Του λείψανα.
Ο άγιος Γαβριήλ, είναι ο πιο γνωστός άγιος στην Πολωνία και στη Λευκορωσία και θεωρείται ο σημαντικότερος ορθόδοξος μάρτυρας γεννημένος στα σύγχρονα σύνορα του Πολωνικού Κράτους. Τιμάται ιδιαίτερα από τα μικρά παιδιά και τη νεολαία οι οποίοι τον επέλεξαν ως προστάτη των σχολείων και των ορθοδόξων οργανώσεων νεολαίας.
Πηγή: www.agmarina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: