Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Τας Θύρας – Τας Θύρας



 «Mέχρι τον 10ο περίπου αιώνα όταν ο Ιερέας έλεγε «τας θύρας τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν» έμεναν μέσα στον Ναό μόνον οι μυημένοι, οι πιστοί χριστιανοί και ετελείτο το μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας. Όσοι έμεναν, στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, κοινωνούσαν όλοι.
Αυτή η προτροπή (τας Θύρας τας Θύρας…) είναι η αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι δεν ήταν πάντα ετσι τα πράγματα όπως σήμερα, ότι δεν ήταν όλοι οι ανθρωποι αυτονόητα μέλη της Εκκλησίας, ότι υπήρχε σαφής διάκριση ανάμεσα στους χριστιανούς και τους μή χριστιανούς και ότι για να γίνει κάποιος δεκτός ως χριστιανός και πλήρες μέλος της Εκκλησίας επρεπε να πληροί συγκεκριμμένες προϋποθέσεις.
Αυτό το δεύτερο μέρος της θείας Λειτουργίας, στη Λειτουργία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, συμμετέχουν μόνο οι βαπτισμένοι πιστοί. Οι κατηχούμενοι που δεν βαπτίστηκαν, οι εχθροί και οι αμύητοι στα δεδομένα της Εκκλησίας αποκλείονται. «Οι κατηχούμενοιι προέλθετε» «τάς θύρας, τάς θύρας εν σοφία. Πρόσχωμεν»! Γιατί;
Διότι οι αβάπτιστοι, οι εχθροί και γενικά οι αμύητοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να κατανοήσουν και να συμμετάσχουν στα υπό της Εκκλησίας τελούμενα και ιδίως στο Μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας. Η Θ. Λειτουργία, ιδίως το Β΄ μέρος είναι μόνο για τους πιστούς. Οι εχθροί και οι αμύητοι χρειάζονται κατήχηση, βάπτισμα και μεγάλη προετοιμασία προκειμένου να κατανοήσουν τα Μυστήρια της Εκκλησίας. Αυτή τη σημασία έχουν οι λόγοι του Χριστού: «Μή δώτε το άγιον τοίς κυσί (σκυλιά) μηδέ βάλητε τοίς μαργαρίτες υμών (ό,τι πολύτιμο έχετε) έμπροσθεν των χοίρων» (Μάτθ. ζ΄ 6).

Όμως αυτή η φράση, πέρα από την κυριολεκτική και πρακτική της προσταγή, κρύβει (για τους πιστούς) και έναν βαθύτατο συμβολισμό. Ο ιερός Καβάσιλας ερμηνεύοντας την Θ. Λειτουργά αναφέρει:
«Τας θύρας, τας θύρας’ εν σοφία πρόσχωμεν», συμπληρώνει ο λειτουργός. Μ’ αυτό θέλει να πει: «Ανοίξτε διάπλατα όλες τις πόρτες, δηλαδή τα στόματα και τα αυτιά σας, στην αληθινή σοφία, δηλαδή σε όσα υψηλά μάθατε και πιστεύετε για το Θεό. Αυτά συνεχώς να λέτε και να ακούτε, και μάλιστα με ζήλο και προσοχή».Τότε οι πιστοί απαγγέλλουν δυνατά το Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω εις έναν Θεόν…»).
»

Και επειδή μόνο οι πιστοί απαγγέλουν αυτό που πιστεύουν, το Σύμβολο της Πίστεως, δεν έχουν καμιά δουλειά μέσα στην Εκκλησία οι άθεοι και αντίχριστοι.

Δεν είναι θέατρο η εκκλησιαστική σύναξη ούτε κινηματογράφος ούτε κοσμικό –κοινωνικό γεγονός (χάπενινκ).

Πόσο απέχει σήμερα η ενοριακή συνείδηση από την Εκκλησιαστική. Πόσο απέχει ο παπάς από τον κληρικό. Πόσο απέχουν οι μητροπολίτες από τους επισκόπους.

Επιτέλους. Τί δουλειά έχουν στον ιερό ναό κατά την τέλεση της θείας Λατρείας οι άθεοι, οι αντίχριστοι και οι αλλόθρησκοι;

Πού πήγαν; Πού χάθηκαν οι καλοί ποιμένες;

Πού βρίσκονται αυτοί που θα προστατέψουν τον λαό από τους λύκους;

Θα δούμε ποτέ στην εποχή μας πρεσβύτερο ή επίσκοπο της Εκκλησίας μας να πετά έξω τους κυμβαλόμυαλους που προσέρχονται στον ναό για το θεαθήναι;
Θα δώ άραγε ποτέ κληρικό την στιγμή που δίνει την εντολή ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ να οδηγεί έξω του ναού τα άθεα δημόσια «πρόσωπα» και προσωπεία;

Αμήν και πότε.

Αν δεν το κάνουν αυτοί, που αυτή είναι η δουλειά τους, να διώχνουν το σαπρό από την ποίμνη, θα το κάνει ο Πιστός Λαός, Η Εκκλησία. Και μαζί θα κλείσει τας θύρας και στους διαπλεκόμενους και χλιαρά εμετικούς κληρικούς της σήμερον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: