Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Τηλεοπτική συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου




anagrafes.gr
Τηλεοπτική συνέντευξη στον δημοσιογράφο της Κύπρου κ. Παύλο Μυλωνά και στην εκπομπή «mega θέμα» έδωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.
Ο κ. Χρυσόστομος, μεταξύ άλλων - αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια και στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η γνωριμία του με την Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύρου.
Μίλησε για την συνάντηση που είχε με τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας, Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο και στα όσα είπαν με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ όπου τον ενημέρωσε λεπτομερώς για το Κυπριακό. «Είδα το ενδιαφέρον του. Εγώ νόμιζα ότι θα με διέκοπτε, διότι ο χρόνος είχε περάσει. Κι όμως με άφησε να του μιλώ επί αρκετή ώρα... εκάναμε κάπου πενήντα λεπτά».

Ερωτώμενος για την πορεία των συνομιλιών στα Ηνωμένα Έθνη είπε: «Δεν πιστεύω ότι θα φθάσουν σε αίσιον τέλος. Μακάρι να φθάσουν και να έχουμε μια σωστή λύση για χάρη του λαού μας, να ζήσει επιτέλους ειρηνικά στη γη των πατέρων του. Αλλά με την στάσην της Τουρκίας Δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια».

«Οφείλουν και τα Ηνωμένα Έθνη να καταλογίσουν ευθύνη και στην Τούρκικην πλευρά» συνέχισε ο Μακαριώτατος «γιατί εκείνες οι θέσεις είναι μαξιμαλιστικές, είναι αποκαρδιωτικές, έχουν ξεφύγει από την βάσην...».

Όταν ρωτήθηκε για τις επιθέσεις που δέχεται η Εκκλησία της Κύπρου, απάντησε πως στην Κύπρο έχουμε δημοκρατία και οφείλουμε να δεχόμαστε τις απόψεις όλων. Τόνισε ότι ο Κυπριακός λαός είναι ένας υπέροχος λαός, υπογραμμίζοντας πως «όταν ανέλαβα πλέον την διεύθυνση της Εκκλησίας της Κύπρου, επίστευα ότι ο λαός θα μας απορρίψει. Τον είχαμε απογοητεύσει». Υπογράμμισε όμως πως εκεί που περίμενε την απόρριψη, αισθάνθηκε την αγάπη του λαού. «Εκεί που σφάλει ένα μέρος του λαού είναι ότι η Εκκλησία έχει πολλά χρήματα, είναι ζάπλουτη και τα κρατάει σφιχτά – σφικτά να μην τις τα πάρει κανένας. Αυτή την εντύπωση έχουν πολλοί και είναι εσφαλμένη» σημείωσε.

«Μακάρι να είχαμε χρήματα και μας χρειάζονται. Τα χρειάζεται αυτός ο λαός» τόνισε ο κ. Χρυσόστομος, κάνοντας εκτενή αναφορά στην Εκκλησιαστική περιουσία της Κύπρου, εξηγώντας πως «θέλω να έχει πάγια ενεργητικά τέτοια που να αντέχει σε κραδασμούς όπως στην περίπτωση που βιώνουμε τώρα».

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: