Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Κυριακή ΙΔ’ Λουκά (Ο τυφλός της Ιεριχούς) (Λουκ. ιη’ 35-43)



κήρυγμα επί του Ευαγγελίου
.
του Ιωάννη Δήμου
Θεολόγου - Φιλολόγου
από την ιστοσελίδα του:  www.sostikalogia.com
Τα μάτια κάθε ανθρώπου, όπως είναι γνωστό,  είναι  πολύτιμα και γι’ αυτό οι άνθρωποι τα προσέχουν ιδιαιτέρως, όπως φαίνεται από τη φράση, πρόσεξε αυτό  σαν τα μάτια σου. Περισσότερο εκτιμούν την αξία των ματιών αυτοί που κινδύνεψαν να τα χάσουν ή αυτοί που τελικώς τα έχασαν για  οποιονδήποτε λόγο. Ο Χριστός θεράπευσε πολλούς τυφλούς και τους έδωσε το φως τους ένας εκ των οποίων είναι και ο τυφλός της σημερινής ευαγγελικής περικοπής. Αυτός ο τυφλός, όταν πληροφορήθηκε ότι διέρχεται ο ευεργέτης των ανθρώπων από το μέρος στο οποίο βρισκόταν, βάδισε με λαχτάρα προς την κατεύθυνση του Κυρίου κράζοντας με όλη τη δύναμη της ψυχής του, «Ιησού υιέ Δαυίδ ελέησόν με». Τότε ο Χριστός παρήγγειλε να τον φέρουν κοντά Του και, όταν  πλησίασε, τον ρώτησε, τι θέλεις να σου κάνω;  Ο τυφλός, όπως είναι φυσικό και ανθρώπινο, του ζήτησε αυτό που πολύ επιθυμούσε. Του είπε με πίστη αλλά και με απλότητα,   «Κύριε ίνα αναβλέψω». Θέλω να με κάνεις να βλέπω και εγώ όπως βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι.  Τότε ο Κύριος χωρίς καμία χρονοτριβή, ανταμείβοντας τη θερμή πίστη του, τον θεράπευσε από την τύφλωση  λέγοντάς  του,  «Ανάβλεψον· η πίστις σου σέσωκέ σε». Ο λόγος αυτός του Κυρίου αμέσως  πραγματοποιήθηκε και έτσι  ο τυφλός «παραχρήμα ανέβλεψε, και ηκολούθει αυτώ δοξάζων τον Θεόν». Όμως  δε δόξαζε το Θεό μόνο ο τυφλός που τώρα έβλεπε,  αλλά «και πας ο λαός ιδών έδωκεν αίνον τω Θεώ».
Τέτοια εμπόδια έχουν παρουσιασθεί και  παρουσιάζονται στους ανθρώπους  σε πολλές περιπτώσεις. Παρουσιάζονται    εμπόδια, όχι μόνο  στην πίστη και στην ομολογία αυτής, αλλά  και σε ανώτερους σκοπούς που  θέτουν και θέλουν  να πετύχουν οι άνθρωποι. Ας θυμηθούμε το Μεγάλο Συνέδριο των Ιουδαίων που διέταξε να μαστιγωθούν οι Απόστολοι και τους είπαν να μη κηρύττουν στο όνομα του Ιησού Χριστού. Οι Απόστολοι τότε απάντησαν ότι πρέπει να πειθαρχούν στο Θεό και όχι στους ανθρώπους. Έτσι ξεπέρασαν αυτό το μεγάλο εμπόδιο με τη χάρη του Κυρίου βέβαια  και όχι με τη δική τους δύναμη.  Τέτοια εμπόδια πρόβαλαν και οι Ρωμαίοι διώκτες του Χριστιανισμού, αλλά οι χριστιανοί έδειξαν ακατάβλητη πίστη  και τα υπερνίκησαν όλα με οποιοδήποτε τρόπο και αν εκδηλώθηκαν αυτά. Και εδώ βλέπουμε τη θαυμαστή ενέργεια του Αγίου Πνεύματος.
Αλλά και στη σημερινή εποχή υπάρχουν άνθρωποι που προβάλλουν εμπόδια στη ζωή των χριστιανών και θέλουν, θεληματικά ή και αθέλητα, να τους εμποδίσουν από τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Υπάρχουν και σήμερα δυστυχώς άνθρωποι άπιστοι και άθεοι οι οποίοι επιμένουν να παρασύρουν τους πιστούς στον κατήφορο της απώλειας. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι αδιάφοροι και ψυχροί οι οποίοι παριστάνουν τον προοδευτικό και μοντέρνο και ειρωνεύονται τους χριστιανούς ως ανόητους. Έτσι, με τη χάρη του Θεού, ο κάθε πιστός καλείται να περιφρονήσει και να υπερπηδήσει κάθε τι το οποίο στέκεται εμπόδιο στο δρόμο της πίστεως που βαδίζει. Ο τυφλός  της σημερινής ευαγγελικής περικοπής υπερνίκησε όλα τα εμπόδια και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Δεν πρέπει να υποχωρούμε μπροστά σε οποιοδήποτε εμπόδιο προκείμενου να κάνουμε το χριστιανικό μας καθήκον και να βαδίσουμε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Για να τα υπερπηδήσουμε χρειάζεται ακλόνητη πίστη και καθαρή συνείδηση ώστε όχι μόνο να μη παρασυρθούμε αλλά, εάν είναι δυνατό, να βοηθήσουμε και άλλους να γνωρίσουν την αλήθεια του Χριστού και να σωθούν. Ο τυφλός μας δίνει το παράδειγμα. Ας τον μιμηθούμε. Αμήν,

Δεν υπάρχουν σχόλια: