Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Το μαρτύριο της ελευθερίας στην Ελλάδα

Το μαρτύριο της ελευθερίας στην Ελλάδα, του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου,


24.10.10
Το μαρτύριο της ελευθερίας στην Ελλάδα
Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου
      Η ελληνική αστυνομία απέλυσε τον αστυνομικό που για λόγους θρησκευτικής συνειδήσεως αρνήθηκε να παραλάβει την νέα αστυνομική ταυτότητα (ηλεκτρονική κάρτα). Ο αστυνομικός έπραξε το καθήκον του ως χριστιανός ορθόδοξος αρνούμενος να παραλάβει την κάρτα που παραβιάζει την θρησκευτική του ελευθερία. Με την πράξη του αυτή υπερασπίζεται το δικαίωμα της ελευθερίας.
     Η ελευθερία εκτός του ότι αποτελεί την κορυφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό που είναι ακόμα πιο σπουδαίο  για τους ορθοδόξους χριστιανούς είναι ότι αποτελεί την πεμπτουσία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης.
     Η ίδια η πίστη και η αγάπη στον Κύριον Ιησού Χριστόν δεν είναι παρά ελευθερία. Αν ομολογεί κανείς πίστη στο Χριστό και γίνεται θεληματικά  δούλος αυτών που δεν σέβονται την ελευθερία του ανθρώπου, δεν λέει την αλήθεια. Δεν δύναται κανείς να είναι δούλος σε δυο κυρίους.
     Η υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας αποτελεί πρώτιστο καθήκον όχι μόνο του πιστού στο πρόσωπο του οποίου παραβιάζεται, αλλά και της  διοίκησης της Εκκλησίας. Ο πιστός καλείται να σηκώσει το σταυρό του μαρτυρίου. Την εποχή του Χριστού δεν βρισκόταν κανείς με τη θέλησή του να βοηθήσει το Χριστό, γιατί ο σταυρός ήταν βαρύς και αγγάρεψαν κάποιον, δηλαδή τον ανάγκασαν με το ζόρι να το κάνει.
     Η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται με τη διοίκηση της Εκκλησίας. Όχι μόνο δεν προθυμοποιείται με τη δύναμη που έχει να σηκώσει και εκείνη το σταυρό του μαρτυρίου.
     Επί πλέον συνοδοιπορεί με την εξουσία που καταλύει την θρησκευτική ελευθερία του ορθοδόξου χριστιανού.
  <<Μακάριος ανήρ ος ουκ επορεύθη εν βουλή ασεβών και εν οδώ αμαρτωλών ουκ έστη και επί καθέδρα λοιμών ουκ εκάθισεν.>>

Δεν υπάρχουν σχόλια: