Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

«Το πρώτο μεγάλο επεκτατικό κύμα του Ισλάμ, που κατατρόπωσε την Περσία των Σασσανιδών και επεκτάθηκε μέχρι την Ινδία, την κεντρική Ασία και, στην Δύση, μέχρι την Ισπανία και την νότια Γαλλία, δεν κατάφερε να κάμψει το Βυζάντιο. Η Κωνσταντινούπολη αντιστάθηκε με επιτυχία. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η τριπλή και ισχυρότατη ταυτότητα των Βυζαντινών, που ήταν ταυτόχρονα ελληνική (σ.σ. ένα γένος - κοινή καταγωγή στην μεγάλη πλειονότητα), χριστιανική (σ.σ. μία θρησκεία, στοιχείο ψυχικής και πνευματικής ενότητας) και ρωμαϊκή (σ.σ. ενιαία ισχυρή – προσωπική αυτοκρατορική διοίκηση). Αυτή η ταυτότητα τους έκανε να αισθάνονται υπερήφανοι και δυνατοί εκπρόσωποι ενός σημαντικού πολιτισμού.



Είχαν βαθιά γνώση της αρχαίας ελληνικής παιδείας, άρα ήταν σε θέση να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Ήταν βαθύτατα χριστιανοί: είχαν τόσο δυνατή πίστη στον χριστιανισμό, που εμείς οι μεταγενέστεροι με μεγάλη δυσκολία μπορούμε να την αντιληφθούμε. Και βασίζονταν στους ισχυρούς ρωμαϊκούς θεσμούς, του νόμους, τον στρατό, το κράτος.


Χάρη σε αυτήν την τριπλή ταυτότητα διέθεταν ένοπλες δυνάμεις περιορισμένες αριθμητικά αλλά ανώτερες ποιοτικά και με ισχυρά κίνητρα.


Π βυζαντινός στρατός δεν αποτελείτο από τυχοδιώκτες που αποσκοπούσαν στο πλιάτσικο. Ήταν άριστα εκπαιδευμένοι επαγγελματίες στρατιώτες, που χρειάζονταν χρόνια για να εξασκηθούν στον πόλεμο ελιγμών. Για τον λόγο αυτόν, ήταν λίγοι και πολύτιμοι.»


Έντουαρντ Λούτβακ, εκπρόσωπος του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Ουάσιγκτον. Εισαγωγή στο έργο του «Η Μεγάλη Στρατηγική της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας», ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Αμερική και στην Ιταλία.

Στην Ελλάδα αποφεύγουμε αυτά τα βιβλία για να μην γίνουμε … εθνικιστές!!! Βλέπετε, το Βυζάντιο είναι παράδειγμα για τους άλλους, ενώ εδώ σκιζόμαστε να το υποβιβάσουμε. Αν πάλι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, ας στηριχτούμε στους προγόνους μας που έφτιαχναν πάντοτε μεγαλεία και όχι στους αλλοδαπούς χρηματιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: