Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Ιησούς, το παιδί της Μαρίας.

O Ιησούς δεν είναι φυσικό παιδί του Ιωσήφ, όπως αφήνει να φανεί καθαρά ο Ματθαίος γράφοντας: «Ἰακὼβ δὲ ἐγέννησε τὸν Ἰωσὴφ τὸν ἄνδρα Μαρίας, ἐξ ἧς ἐγεννήθη Ἰησοῦς ὁ λεγόμενος Χριστός». Εάν ο Ιησούς ήταν φυσικό παιδί του Ιωσήφ ο Ευαγγελιστής θα έγραφε, κατ’ αναλογία με όσα είχε γράψει για τους προηγούμενους προγόνους: «Ἰωσὴφ δὲ ἐγέννησε Ιησούν τον λεγόμενον Χριστόν εκ της Μαρίας».

Ο Ιησούς εγεννήθη, γράφει ο Ευαγγελιστής, δηλαδή αυτός θέλησε να γεννηθεί από την Μαρία, χωρίς την παρέμβαση ανδρός, χωρίς ανθρώπινη επιθυμία. Ο Ματθαίος, επομένως, είναι σαφής ως προς την καταγωγή του Ιησού. Σύμφωνα δε με του ιουδαϊκούς νόμους, γάμος θεωρείται το να δεχθεί στο σπίτι του ένας άντρας μία γυναίκα. Έτσι, και ο Ιωσήφ έγινε σύζυγος της Μαρίας και επομένως και πατέρας του Ιησού, αφού γεννήθηκε όταν η μητέρα του είχε γίνει δεκτή από τον Ιωσήφ.

Θεωρουμένου νομικά του Ιησού ως τέκνου Ιωσήφ, δύνανται να θεωρηθούν από τους ιουδαίους ως πρόγονοί του οι προπάτορες του Ιωσήφ. Χωρίς φυσικά να είναι, αφού ο ίδιος ο Ιησούς αρνείται την καταγωγή του από τον Δαβίδ, δεχόμενος για τον εαυτό του την προσφώνηση του Δαβίδ «Κύριε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: