Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ


ΕΒΡ. Β΄ 2-10

Γράφει ο Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρος, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητρ. Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης

Συγκλονιστικό το Αποστολικό ανάγνωσμα που θα ακούσουμε την Κυριακή των Παμεγίστων Ταξιαρχών αδελφοί μου. Και ακριβώς επειδή αυτή την ημέρα τιμούμε τους Αγίους Αγγέλους αλλά και όλα τα ουράνια τάγματα των νοερών δυνάμεων , γι’ αυτό και το ανάγνωσμα κάνει λόγο για τα λειτουργικά αυτά πνεύματα σε σχέση με τον ζωντανό και αψευδή λόγο του Θεού.

Μας εφιστά την προσοχή το Πνεύμα το Άγιον διότι: «Ει γαρ ο δι’ αγγέλων λαληθείς λόγος εγένετο βέβαιος , και πάσα παράβασις και παρακοή έλαβεν ένδικον μισθαποδοσίαν , πώς ημείς εκφευξόμεθα τηλικαύτης αμελήσαντες σωτηρίας; Ήτις αρχήν λαβούσα λαλείσθαι δια του Κυρίου, υπό των ακουσάντων εις ημάς εβεβαιώθη» ( Εβρ.β΄ 2-3). Δηλ. Αν ο λόγος που ελέχθη δι’ αγγέλων , βεβαιώθηκε ως αληθινός , και (κατόπιν τούτου) κάθε παράβαση και παρακοή τιμωρήθηκε δικαίως , πώς εμείς θα διαφύγουμε την τιμωρία, εάν δείξουμε αμέλεια για τόσο μεγάλη σωτηρία; Σωτηρία , η οποία άρχισε να κηρύττεται από τον ίδιο τον Κύριο και βεβαιώθηκε σε εμάς από τους αυτήκοους μάρτυρες (τους Αποστόλους).

Πράγματι, είναι τόσο υψηλά τα νοήματα της Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεώς μας, και τόσο σοβαρές οι Ευαγγελικές επιταγές που ακούστηκαν από τον ίδιο τον Κύριό μας, ώστε είναι αναγκαίο να παραμένουμε απολύτως αμετάθετοι στο Αποστολικό κήρυγμα το οποίο διαφυλάσσει ασφαλώς και αναλοιώτως η Εκκλησία μας.

Όταν μάλιστα βλέπουμε ότι ο Αρχηγός της σωτηρίας μας καταδέχτηκε να ταπεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε: «Βραχύ τι παρ’ αγγέλους ηλαττωμένον…» (Εβρ. β΄ 9 ), τότε όσο σκληρόκαρδος και αν είναι κανείς, συνειδητοποιώντας όσο το δυνατόν το γεγονός της θυσίας , συγκλονίζεται, και παρακαλεί τον φύλακα Άγγελό του να τον περιφρουρεί ώστε να παραμένει στα θεία νοήματα , αλλά και στην βιωτή του γνήσιος οπαδός του Χριστού.

Γιατί δεν θα πρέπει να χάνουμε ποτέ από τη συνείδηση μας και τούτη τη μεγάλη αλήθεια, ότι ο κάθε βαπτισμένος Χριστιανός, εκτός των άλλων ατίμητων δώρων που λαμβάνει διά των Μυστηρίων του Βαπτίσματος και του Χρίσματος, η αγάπη του Θεού του προσφέρει και έναν φύλακα Άγγγελο, έως το τέλος της ζωής του.

Ας σταθούμε όμως για λίγο να εμβαθύνουμε στη μεγάλη αυτή αλήθεια .

Το πώς αισθάνεται ο πιστός , συνειδητοποιώντας την παρουσία του Αγίου Αγγἐλου στη ζωή του, αυτό ο καθένας μας μπορεί αν θέλει να το ζήσει …

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αισθάνονται «ασφαλισμένοι» και «ευτυχισμένοι» διότι τυχαίνει να γνωρίζονται και να συνδέονται με ορισμένα υπεροχικά πρόσωπα , είτε αυτά βρίσκονται στην πολιτεία , είτε στον στρατό , είτε στον επιστημονικό χώρο. Αλλά τι είναι οι θνητοί αυτοί άνθρωποι , όποια εξουσία και αν κατέχουν, μπροστά στις φωτεινές προσωπικότητες των ενδόξων Αγίων Αγγέλων;

Και υπάρχουν μικρά έθνη, όπως η πατρίδα μας , τα οποία αγωνιούν να βρουν πολιτικούς και στρατιωτικούς συμμάχους άλλων κρατών , για να αισθανθούν ασφάλεια σε ενδεχόμενο κίνδυνο…

Πόσο όμως θα ωφελούσε το κάθε έθνος και μάλιστα το Χριστιανικό , όταν άρχοντες και λαός γνώριζαν πως η πρόνοια του Αγίου Θεού έχει ορίσει να υφίστανται φύλακες Άγγελοι ακόμα και για τα έθνη!(Δευτ. λβ΄8)

Μια ματιά στο λόγο του Θεού αποδεικνύει του λόγου το αληθές .

Βέβαια η αλήθεια και η διδασκαλία περί των Αγγέλων είναι μεγάλη και η δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας στο συγκεκριμένο κεφάλαιο έχει πολλά να μας διδάξει. Γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαίο , ο κάθε πιστός Χριστιανός να μελετήσει επισταμένως το θέμα τούτο και να δει μέσα στην Αγία Γραφή , πλείστα όσα περιστατικά , στα οποία πρωταγωνιστούν τα λειτουργικά πνεύματα των Αγγέλων.

Εμείς τώρα θα κλείσουμε με ορισμένα ερωτήματα , αφού από τη διδασκαλία αυτή περί των Αγίων Αγγέλων , οι οποίοι δημιουργήθηκαν από την Αγία Τριάδα προ της υλικής δημιουργίας (Ιωβ λη΄ 7), απορρέουν σημαντικές υποχρεώσεις . Υποχρεώσεις άγιες και ιερές όπου προϊόντος του χρόνου, θα πρέπει να τις εκπληρώνουμε .

Και πρώτα απ’ όλα. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι παντού και πάντοτε μας συνοδεύει ο Άγιος Άγγελος ο οποίος ανέλαβε την προστασία μας κατά την ευλογημένη ώρα που βγήκαμε από την κολυμπήθρα του βαπτίσματος; λάβαμε το Άγιο Βάπτισμα;

Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε σε καμμία περίπτωση να κρυφτούμε από τον προστάτη μας , έστω και αν δεν γνωρίζει κανένας από τους ανθρώπους τόσο τις σκέψεις μας όσο και τα έργα μας;

Μας περνά από τον νου ότι κατά την ώρα του θανάτου μας ο φύλακας Άγγελός μας θα δώσει την μεγάλη μάχη με τα εναέρια τελώνια των ζοφερών και φρικτών δαιμόνων, για να οδηγήσει την αθλία ψυχή μας στο θρόνο του Θεού;

Και αν ναι, τι κάνουμε ώστε να υπακούμε στο θέλημα του Θεού και να μη θλίβουμε τον φωτεινό προστάτη μας , αλλά πάντοτε να είναι ικανοποιημένος για τον βίο και την πολιτεία μας;Και κάτι ακόμα που έχει σχέση με το ταλαίπωρον έθνος μας.

Γνωρίζουν «άρχοντες και αρχόμενοι» το πόσο θλίβονται οι μεγαλοπρεπείς φύλακες του έθνους μας με τους τόσους αντιχριστιανικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί, και αλλοίμονο θα ψηφιστούν , και οι οποίοι νόμοι έρχονται για να ακυρώσουν τις εντολές του Θεού;

Συνειδητοποιούν άραγε όσοι καθοδηγούν την πορεία και τις «τύχες» του έθνους μας ότι «πάσα παρακοή και παράβασις λαμβάνει ένδικον μισθαποδοσίαν» και «φοβερόν το εμπαισείν εις χείρας Θεού ζώντος;»(Εβρ. ι΄31).

Είθε οι Άγιοι φύλακες Άγγελοι , να μας χαρίσουν μαζί με την κραταιά προστασία τους , και την Νινευητική μετάνοια , στον καθένα μας αλλά και σε ολόκληρο το αποστατημένο έθνος μας.

Αμήν.

Πηγή:http://thriskeftika.blogspot.com/2009/11/8.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: